Udgivet d. 6. december 2016

Nyt medlem: Z-free v. stress-coach Mette Jørgensen.

Der ligger en solid uddannelse bag Mette Jørgensens virksomhed som coach og terapeut med fokus på stress. Hun er uddannet stress-coach, Life- & Business coach og også Stress-release terapeut. I fire år har hun praktiseret fra boligen i Taastrup. 

Når glasset løber over
– Stresscoaching er noget anderledes end almindelig coaching, fortæller Mette Jørgensen. Jeg plejer at sammenligne stress med et glas, der drypper vanddråber ned i. Hver dråbe svarer til en stresspåvirkning. Den afstand, der er fra vandoverfladen op til kanten af glasset, svarer til de resurser, vi har tilbage.
– Når glasset så løber over, er det, at folk kommer til mig. Enten henvender de sig selv eller deres arbejdsgiver beder mig om at hjælpe medarbejderen. Stresscoaching går ud på at hælde vand ud af glasset, så resursebeholdningen stiger, og samtidig give personen en lang række redskaber til at forhindre nye dråber i at dryppe ned.

Brug for en til at styre
– En stresset person har brug for en, der kan tage styringen, siger Mette Jørgensen. Og skal samtidig have tiltro til, at jeg kan hjælpe vedkommende ud af stressen. Og her hjælper det, at jeg selv har været ramt af alvorlig stress og har mærket de fleste stresssymptomer på egen krop. Ofte er det tydeligt lige fra vores første møde, at det letter, at jeg tager kontrollen og indgyder tillid til, at jeg kan hjælpe personen ud af stress. Fordi jeg selv har været der, hvor de er nu, og er kommet ud på den anden side.
– Typisk bliver vi stressede, når vi har svært ved at sige fra, er perfektionister og har brug for overdrevet meget kontrol. Jeg spørger ind til, hvad der har bragt personen i den stressede tilstand og hjælper så med at finde ud af, hvordan tingene kan ændres. Det handler blandt andet om at sætte sig mål for det gode liv, blive bedre til at sige fra, genfinde kontakten til sig selv og få balance i livet.
Trædesten

Afstressning er det første
Det første, Mette Jørgensen tager fat på, er afstressning. For eksempel at få personen ud at gå tur hver dag og på den måde få stresshormonerne ud af kroppen. Det kan suppleres med yoga, mindfulness eller anden form for mentaltræning med fokus på velvære. Velvære er som medicin for den stressede krop.
I takt med at personen bliver mindre stresset, begynder Mette Jørgensen at lægge mere vægt på den klassiske coaching, hvor der bl.a. arbejdes med at genfinde personens værdier. Her er bogen ”7 gode Vaner” af Stephen Covey en del pakken, der arbejdes med for at hjælpe den stressede med at ændre sit liv og modstå fremtidige stresspåvirkninger.
– De redskaber skal være hånden over glasset, så der ikke drypper mere vand ned, siger hun. Det handler meget om at få den stressede tilbage til sig selv igen. Når du er stresset, har du travlt med at slukke ildebrande. Og jo flere brande du slukker, jo mindre kontakt har du med dig selv. Det, vi giver næring, er det der vokser. Giver du næring til det negative, så kommer det til at fylde. Derfor giver jeg den stressede person nogle værktøjer, der får det positive til at vokse.

Forløb med otte samtaler
Et forløb hos Z-free består typisk af otte samtaler, der hver varer en til halvanden time, spredt ud over et par måneder og med hjemmeopgaver – skriftlige opgaver og læsning – mellem samtalerne. 
Mange af de stressede kommer til Mette Jørgensen på foranledning af deres arbejdsplads, som også betaler behandlingen.
– Det er jo ofte vores kolleger, som opdager, at vi måske er stressede. Er du stresset, ændrer du adfærd. Du bliver fx opfarende, irritabel, ryster på hænderne og har måske flere sygedage, fordi immunforsvaret går i stykker. Måske kan du også mærke knuden i maven eller en spændingshovedpine, ligesom eksem eller andre hudlidelser blusser op.

Stress kan også være nyttigt
Stress er desværre lidt et modeord. Mange taler om, at de er stressede, men ofte har de dog bare travlt, heldigvis. Stress er ikke kun noget dårligt, påpeger Mette Jørgensen.
– Den gode stress giver dig ekstra resurser i nuet. Men det er en tilstand, kroppen kun skal være i kortvarigt. Hvis stresspåvirkningen bliver for længe, så kommer kroppen – fysisk som psykisk – på overarbejde og i ubalance, og det er usundt. Med den rette coaching kan man blive stressfri.
– Så det hjælper heldigvis at behandle. Jeg tør godt sige, at alle, jeg har haft igennem her, har haft gavn af det. Der er også nogle, som vælger at fortsætte i et fastholdelses-forløb efter de otte samtaler. Så mødes vi en gang om måneden eller hver anden måned, så jeg kan hjælpe dem med at holde fast og gøre brug af redskaberne og få ”lagt låg på glasset”, til gavn for dem selv, familien og arbejdspladsen.

Z-free
Tlf. 41 21 31 40
mj@z-free.dk
Ludvig Hegners Alle 19
2630 Taastrup 
www.z-free.dk

Vores Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og følg med i hvad der sker i Erhvervsforum.