Udgivet d. 9. marts 2018
Nyt medlem: CleanOtech.
Kunder har de ikke så mange af endnu. Men den idé, som Taastrup-firmaet CleanOtech bygger på, er så god, at teamet satser alt på at slå igennem.
Patentet er sikret i både EU og Nordamerika. Nu gælder det bare om at få den første ordre i hus, så de kan bevise, at deres løsning er bedre, end hvad der ellers er på markedet.
CleanOtech er i den grad en nichevirksomhed. Forretningsideen er baseret på en ny teknik til at teste og rense trykbeholdere. I første omgang går de efter at få fingre i de iltflasker, som dykkere benytter. De – og andre beholdere over 5 kg – skal nemlig inspiceres en gang om året.
En komplet løsning
– I dag foregår den inspektion ved at lyse ned i beholderen og se, om der er tegn på korrosion. Altså en ren visuel kontrol, hvor du i sagens natur ikke kan se rundt i hele beholderen, fordi du kigger ind gennem et lille hul i toppen.
– Vores løsning er at føre en sonde ind i dykkerflasken. Sonden er udstyret med lys og flere kameraer, der drejer rundt, så vi er sikre på at få tjekket hele beholderen indvendigt, forklarer en af idémændene, Henrik Egholm Andersen.
Sonden med rensehoved er ført ind i den model-beholder, der skal renses.
Kamerahovedet med tre kameraer, som monteres på sonden, når beholderen skal inspiceres for korrosion.
Markedet er stort
Alene på dykkerområdet er der i Danmark ca. 8.400 aktive medlemmer i dykkerklubberne, og de har i gennemsnit to flasker hver. Men trykbeholdere benyttes også i eksempelvis af Beredskabsstyrelsen, røgdykkere, hospitaler og til brandslukkere på lastbiler.
– Så markedet er stort, ikke bare i Danmark, men i hele EU og især i USA. Kan vi få fat i bare en brøkdel, ser det rigtig godt ud, siger Henrik.
Seks Selling Points – og så prisen
Det, der skal sælge CleanOtechs løsning fremfor den traditionelle metode, er: 1) Hele beholderen bliver inspireret 2) Eventuel korrosion kan fjernes i samme arbejdsgang ved hjælp af vulkansk aske, der sprøjtes ud fra sonden 3) Alt bliver dokumenteret og gemt 4) Kunden får en vurdering af, hvor længe flasken kan holde, før den skal udskiftes 5) Hele processen varer kun en time, hvor en dykker normalt må undvære sin flaske et par dage, når den skal inspiceres 6) Det er en grøn løsning uden brug af kemikalier og hvor den vulkanske aske bliver genbrugt.
– Prisen kommer vi nok også til at kunne konkurrere på, siger Lars Lemming, som har stiftet CleanOtech sammen med Henrik. I dag risikerer en dykker at betale for en unødvendig rensning, fordi den visuelle kontrol ikke kan se rundt i hele beholderen. Derfor vælger man måske, for en sikkerheds skyld, en korrosionsbehandling, der ikke er nødvendig. Den situation kommer man ikke i med vores apparat.
To nørder og tre prototyper
Apparatet har Henrik og Lars bygget på et par år, og de ændrer stadig på det. Begge har mange års erfaring med automatik og trykprøvning. Sammen har de nørdet sig frem til det apparat – deres tredje prototype – som de nu går på markedet med. Her har de integreret det udstyr, der inspicerer og renser beholderen, så alt kan udføres i én arbejdsgang.
Hjemme på Henriks værksted har Henrik Egholm Andersen (stående) og Lars Lemming i de sidste par år nørdet sig frem til det apparat, som de nu går på markedet med.
Vi lærer stadig
I næste uge får CleanOtech 20 flasker ind fra en dykkerklub, så de kan teste apparatet i større skala og få det kalibreret endeligt.
– Vi udvikler og lærer stadig, men nu er vi så langt, at vi begynder at gå efter kunderne. Vi sætter apparatet i drift, men samler stadig erfaring og forfiner tingene. Det tror vi er den rigtige vej at gå, siger Henrik.
Han og Lars skal stå for den daglige drift, både som direktører og teknikere. Derudover består holdet af Michael Popp-Madsen, som er it-specialist og også arbejder med markedsresearch, Pia Andersen, allround medarbejder, og Nana Andersen, som læser samfundsvidenskab og TekSam og står for at integrere den grønne tankegang i virksomheden.
En ganske lille computer registrerer inspektionen og sikrer, at beholderen kun bliver korrosionsbehandlet de steder, hvor det er nødvendigt.
CleanOtech Aps
Nyhøjsvej 1
2630 Taastrup
Tlf. 41 11 81 21