Udgivet d. 16. november 2016

Spørgsmålene var mange, da to lokale iværksættere mandag stillede op til talkshow. Bruger I de sociale medier? Hvad når I ikke? Kan man have et job ved siden af? Hvordan klarer I det administrative? Har I sparet op? 
Talkshowet var en del af Global Entrepreneurship Week (uge 46) og var arrangeret i samarbejde mellem Erhvervsrådet, Høje-Taastrup Kommune og Væksthus Hovedstadsregionen. De to iværksættere var Charlotte Brandt, som laver papirfoldede lamper, og Steen Gøran Hartvig, som forhandler smykker. De blev udspurgt af startupkonsulent Robert Schmidt og de aktive tilhørere.
Her er nogle nogle pluk fra dagen.

Bruger I de sociale medier?
Charlotte: Jeg har en Facebook-side for mit firma Sonobe Light og bruger også Instagram. Faktisk var det via Instagram, at jeg blev kontaktet af en butik i Stockholm, som gerne ville forhandle mine lamper. Og en dansk butik tog fat i mig på Facebook. Værdien af de sociale medier har overrasket mig.
Steen: Jeg kom i gang som selvstændig, fordi en tidligere forretningsforbindelse tog fat i mig på LinkedIn, og jeg har også fået flere kontakter via Facebook.

Hvad når I ikke?
Charlotte: Jeg vil ikke skubbe en arbejdsbyrde foran mig. Jeg prøver at undgå overspringshandlinger, så jeg får nået det, jeg skal. Jeg prøver at planlægge min dag, så der både er tid til lamper og til familie. 
Steen: Jeg har masser af gule lapper, for at huske hvad jeg skal. Det første, jeg gør om morgenen, er at tjekke dagen før i min kalender for at se, hvad jeg har nået. Derefter prioriterer jeg dagens opgaver. Jeg har struktureret mig selv.

Kan man have et job ved siden af?
Charlotte: Glem det. Du kan ikke iværksætte om aftenen. Hvis jeg havde et job ved siden af, ville jeg aldrig kunne drive dette her så langt, at jeg kunne leve af det. 
Steen: Du skal ud af din comfort zone. Der er kun én vej, når du først er sprunget ud.

Hvordan klarer I det administrative?
Steen: Jeg har meldt mig til et kursus om skat og moms om 14 dage. Så finder jeg ud af det! Ellers er Excel guld værd for mig. Jeg er god til at skrive fakturaer. Men de administrative opgaver er ikke dem, der kommer først i min prioritering. Men jeg ved præcist, hvad jeg har købt for, og hvad jeg har solgt for.
Charlotte: Jeg tænker, at hvis jeg kan tjene flere penge på at lave lamper i den tid, jeg ellers skal bruge på bogføring, så vil jeg hellere betale mig fra bogføringen. 

Har I sparet op?
Charlotte: Derhjemme har vi regnet på worst case – hvad gør vi, hvis jeg ikke tjener en krone i seks måneder? Vi har sagt til børnene, at de måske ikke får de Nike-sko lige nu, men må vente til der er penge. Fra start af har vi aftalt, at når der er gået 12 måneder, sætter vi os og ser, om det kan blive en levevej. 
Steen: Jeg har før overvejet at blive selvstændig, men turde ikke, fordi vi havde små børn. Denne her gang sagde min kone, at jeg skulle gøre det. Ellers ville jeg resten af min tid ærgre mig over, at jeg ikke prøvede. Mit råd er: Følg dit hjerte, ikke din hjerne, ellers kommer du aldrig i gang. Brænder du for det, skal det nok lykkes. Vores økonomi er skruet helt i bund lige nu, men det vigtigste er, at familien bakker mig op. Og du får i hvert fald en sjovere hverdag, tør jeg godt love.

Talkshow

Talkshowet blev holdt i Voxeværket med ca. 30 deltagere. (Foto: Seval Ucak)

Vores Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og følg med i hvad der sker i Erhvervsforum.