Udgivet d. 15. februar 2023

Er det dig, der skal have bøde?

Bogføringsloven – tid til at digitalisere bogholderiet

Bogføringsloven af 24. maj 2022 trådte officielt i kraft den 1. juni 2022 og bekendtgørelsen med krav til digitale bogføringssystemer trådte i kraft 1. februar 2023.

Bogføringsloven
Bogføringsloven regulerer de grundlæggende pligter og krav til bogføring og opbevaring af regnskabsmateriale.  Bogføringsloven er relevant for alle virksomheder og visse typer af foreninger i Danmark. Fremtidens bogføring skal være digital.

Vejledning om bogføring
Erhvervsstyrelsen har udarbejdet en vejledning. Denne vejledning supplerer bogføringsloven ved at uddybe og redegøre for rammerne i loven lidt mere detaljeret.

Bogføringsprocedure
Procedurer for digital bogføring er beskrevet i §6 i Bogføringsloven. Der er grundlæggende tre områder, du skal være opmærksom på, som dit dokument for din bogføringsproducere skal give svar på:

  • Hvordan virksomheden løbende registrerer transaktioner så nøjagtigt som muligt.
  • Hvordan virksomheden opbevarer sit regnskabsmateriale.
  • Hvem der er ansvarlig for løbende at registrere transaktioner og opbevaring af regnskabsmateriale.

Her er dokumentet til beskrivelse af bogføringsprocedurer, som kan være hjælpsomt for dig.

Billard eller bilag i kælderen

Mister din virksomhed kontrollen over bogføringen, kan det giver bøder og påbud, som Erhvervsstyrelsen beskriver i afsnittet om Kontrol med bogføring.

“Jeg kan sige det kort! Vil du bruge kælderen til billard i stedet for bilag, så er det en god idé at få en digital bogføring og få ophævet ALLE bilag digitalt. Sidegevinsten er, at du også kan trække tal til analyser, og se hvem du har solgt til i år og sidste år,” siger Lene Stevnsborg, Simplify.

Hvem kan hjælpe med bogføringsloven

Find vores medlemmer i Høje-Taastrup Erhvervsforum i kategorien revision, bogføring og økonomi.

Vores Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og følg med i hvad der sker i Erhvervsforum.