Udgivet d. 8. december 2020
Med RUC Entrepreneurship Lab vil Roskilde Universitet øge de studerendes fokus på mulighederne for at udvikle egen virksomhed eller opfindelser.
– Traditionelt har vi på RUC været stærke på humanistiske fag og samfundsvidenskab. Nu er det tid at styrke kulturen for iværksætteri. For både vores studerende og vores forskere har meget at byde ind med, når nye teknologier skal implementeres, eller når der er brug for nye måder at tænke på og at angribe problemstillinger på, fastslår Araceli Bjarklev, Business Unit Manager.
Fokus på forskere, studerende og erhverv
Hun er daglig leder af RUC Entrepreneurship Lab, som åbnede i foråret 2020. Åbningen skulle være officielt markeret i oktober, men blev stoppet af corona. Nu er planen i stedet at fejre lab’ets 1 års fødselsdag næste forår. Så er der også en anledning til at vise gæsterne, hvad de studerende har arbejdet med og opnået i det første år.
Foruden Araceli Bjarklev er Rune Egedal Westergaard ansat som Senior Business Unit Manager. Hans opgave er at fokusere på RUC’s forskere og afdække eventuelle forretningsmuligheder i deres forskning, mens hun skal engagere de studerende. Og begge skal varetage kontakten til virksomheder og erhvervsliv.
Open Entrepreneurships team på RUC. Fra venstre: studentermedhjælper Lærke Lykke Laursen, chefkonsulent Allan Grønbæk, Araceli Bjarklev, Business Unit Manager, og Rune Egedal Westergaard, Senior Business Unit Manager.
Lokale erhvervsfolk bydes indenfor
RUC Entrepreneurship Lab agerer inden for rammerne af Open Entrepreneurship, som er et samarbejde mellem universiteterne i Danmark med det formål at øge overførslen af teknologi fra forskere til private virksomheder og udvikle modeller for, hvordan samarbejdet mellem de to verdener bedst kan fungere. Projektet er finansieret af Industriens Fond.
– Nogle forskere ønsker kun at forske og går ikke så meget op i, om deres forskning kan bruges kommercielt, siger Araceli Bjarklev og fortsætter:
– I Open Entrepreneurship vil vi skabe rammerne for, at eksterne iværksættere og vores egne studerende i samarbejde med forskerne kan udvikle startups. Det vil vi her i Roskilde gøre ved at invitere professionelle iværksættere og erhvervsfolk indenfor på RUC Entrepreneurship Lab. Dermed kan vores studerende – uden nødvendigvis selv at have en business-idé – blive inspireret og få nogle rollemodeller.
Kom med din idé og viden
Når coronaen engang tillader det, er det planen, at Lab’et hver måned holder en event, hvor studerende, forskere og vejledere kan præsentere ideer, dele viden og netværke.
– RUC er selv medlem af Høje-Taastrup Erhvervsforum; hvad kan andre medlemmer bruge jer til?
– Vi vil med udgangspunkt her i Lab opbygge et iværksætternetværk, der kan se forretningsmuligheder. Så når en virksomhed bliver opmærksom på en mulig spinoff fra sin hovedforretning, kan de komme her og få hjælp og viden fra netværket og fra universitetet til at udvikle denne spinoff, siger Araceli Bjarklev.
Invitation: Kom med i lokalt E-corps
Rune Egedal Westergaard tilføjer: – Som en del af Open Entrepreneurship programmet er vi ved at etablere et E-corps, som består af investorer (business angels), rådgivere/mentorer og personer med erhvervserfaring (fra ledelse og/eller startup) inden for forskellige brancher. Målet med E-corps’et er at etablere et netværk, der hjælper direkte ind i enkelte startups/spinouts.
– På RUC vil vi meget gerne gøre noget ud af, at netværket er lokalt, og her betragter vi Høje-Taastrup som en oplagt nabo. Hvis du gerne vil vide mere og eventuelt være en del af E-corps’et er du velkommen til at tage kontakt.
Rune Egedal Westergaard kan du kontakte på telefon 46 74 20 47 og mail rew@ruc.dk
Virksomheder og studerende bliver matchet
Areceli Bjarklev er, udover at lede Lab’et, koordinator på erhvervsudviklingsprojekter, hvor RUC hjælper virksomheder med at finde forskere eller studerende. I den egenskab opfordrer hun også medlemmer af Erhvervsforum til at tage kontakt:
– Går du med en projektidé, så tag fat i mig. Det er også muligt at komme med på den innovationscamp, vi holder hvert semester (foto ovenfor er fra forårets camp). Her får en række virksomheder lov at præsentere deres projekter, og så ser vi, om vi kan matche studerende og virksomheder til et videre forløb. Det har vi flere gode eksempler på fra tidligere camps, hvor virksomheder og studerende er fundet sammen i et frugtbart samarbejde.
Araceli Bjarklev (foto) kan du kontakte på telefon 46 74 20 04 og mail araceli@ruc.dk