Udgivet d. 25. november 2019

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse vil investere 95 millioner kroner i et markant løft af grøn og cirkulær omstilling i små og mellemstore virksomheder.

Den grønne investering skal understøtte virksomhederne i deres omstilling til bæredygtige, grønne forretningsmodeller. To stærke partnerskaber skal sikre, at indsatsen kan rulle ud i alle dele af Danmark – og med blik for de forskellige muligheder og udfordringer, som virksomhederne står overfor forskellige steder i landet.

Bidrage til bedre bundlinje
I Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse er formand Jakob Riis tilfreds med den grønne satsning på næsten 100 mio. kr., der ligger i tråd med bestyrelsens overordnede ønske om at bidrage til bedre bundlinje hos virksomhederne og omstillingen til et grønnere og mere klimaneutralt samfund.

– I Danmark og verden er der en markant øget bevidsthed om, at vi alle skal handle ansvarligt og bidrage til en bæredygtig udvikling. Det stiller krav til virksomhederne, men skaber også forretningsmæssige muligheder, fordi der er en stigende efterspørgsel på bæredygtige produkter og serviceydelser. Vi er glade for, at vi med denne markante satsning kan yde vores bidrag til at løfte den grønne dagsorden i mange danske virksomheder i hele landet, siger Jakob Riis.

Hjælp til alle regioner
Støtten går til to erfarne og stærke partnerskaber, der skal hjælpe små og mellemstore virksomheder i alle landsdele frem til mere og bedre grøn og cirkulær omstilling og cirkulær økonomi. Organisationerne Clean og Lifestyle & Design (LD) Cluster står for indsatserne i samarbejde med bl.a. Plastcenter Danmark, de seks tværkommunale erhvervshuse, Gate 21, Danish Advanced Manufactoring Research Center og Dansk Designcenter.

Målgruppen er virksomheder, der endnu ikke er nået så langt i den grønne omstilling, og indsatserne har bl.a. fokus på at fremme virksomhedernes udvikling af mere grønne forretningsmodeller gennem øget plastgenanvendelse og værdiudnyttelse af materialer samt udvikling af potentialer ved cirkulært design og produktudvikling. 

Billedet er fra sidste uges Nordjysk Erhvervsmøde. Her fortalte Dorte Zacho Martin, medlem af Erhvervsfremmebestyrelsen, at grøn omstilling også i fremtiden vil blive tillagt stor vægt, når midler til erhvervsfremme skal fordeles.

Fakta

  • Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse skal bidrage til at styrke udviklingen i dansk erhvervsliv. Det sker ved at igangsætte og finansiere decentrale erhvervsfremmeindsatser, der tager højde for forskelle i de regionale og lokale erhvervsmæssige udfordringer, muligheder og prioriteter.
  • Bestyrelsen afsatte på sit møde den 26. marts i år op til 96 mio. kr. til grøn og cirkulær omstilling i SMV’er – ca. 81 mio. kr. fra EU’s Regionalfond og 15 mio. kr. fra de decentrale erhvervsfremmemidler. Bestyrelsen besluttede at bruge ca. 95 mio. kr. af puljen således:
  • Lifestyle & Design (LD) Cluster, Herning, får med støtte på i alt ca. 57 mio. kr. til opgave at igangsætte indsatser, der primært har fokus på højere værdiudnyttelse af materialer og fremme af cirkulært design og produktudvikling. LD indgår i partnerskab med blandt andre de seks tværkommunale erhvervshuse, Dansk Designcenter, Clean, Gate 21 og Danish Advanced Manufactoring Research Center.
  • Clean, Aarhus, får med et støtte på i alt ca. 38 mio. kr. til opgave at igangsætte indsatser, der primært har fokus på øget plastgenanvendelse. Clean indgår i partnerskab med blandt andre Plastcenter Danmark, de seks tværkommunale erhvervshuse, Gate 21 og Dansk Designcenter.
  • Den samlede grønne satsning vil ikke bare kunne mærkes i de deltagende virksomheder, men også på Danmarks klimaregnskab. Over projektets treårige levetid ventes indsatsen at reducere energiforbruget med ca. 20.000 GJ og spare miljøet for ca. 19.000 tons CO₂ årligt.

Vores Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og følg med i hvad der sker i Erhvervsforum.