Udgivet d. 8. november 2017
Alle problemer har en løsning, men alle løsninger har ikke et problem.
Det er tankegangen hos Fablab TI på Teknologisk Institut, hvor både borgere og virksomheder kvit og frit kan komme ind og afprøve, om deres idé til et nyt produkt kan realiseres.
– Fablab TI er vores åbne idéværksted, hvor vi hjælper med at gøre ideen til en prototype. Måske blot en simpel model i pap i første omgang eller en plastmodel printet i vores 3D-printer, fortalte Kasper Munk fra Fablab TI, da Erhvervsrådet i går var inviteret på besøg hos Teknologisk Institut i Taastrup.
Læs mere om Fablab TI’s opfinderrådgivning.
Kasper Munk viste eksempler på nogle af de produkter, som Fablab TI har været med til at udvikle og efterfølgende hjulpet idépersonerne i kontakt med virksomheder, der har sat det i produktion.
Hovedmålgruppen er små og mellemstore virksomhed
Besøget var noget af en øjenåbner for de deltagere, som hver dag kører forbi det store bygningskompleks på Gregersensvej uden at vide, hvad der foregår derinde. Der foregår mange spændende ting, kan vi hilse og sige fra adm. direktør Søren Stjernqvist. Taastrup er det største af Teknologisk Instituts tre afdelinger i Taastrup, Aarhus og Odense, hvor i alt 1.100 er beskæftiget.
– Vores hovedmålgruppe er de små og mellemstore virksomheder, som vi bistår i udviklingsprojekter og tilbyder rådgivnings- og laboratorieydelser, prøvning, test og meget mere. 80 procent af de ca. 8.400 virksomheder, vi årligt samarbejder med, er virksomheder med under 50 ansatte, fortalte Søren Stjernqvist.
Få et innovationstjek – eller en vurdering af dit produktprogram
Centerchef Knud Erik Hilding-Hamann præsenterede deltagerne for nogle af de gratis tilbud, som Teknologisk Institut har til virksomhederne. Det handler meget om innovation i praksis, blandt andet ordningen InnovationsAgenterne. Her kan små og mellemstore virksomheder få et gratis innovationstjek med henblik på at sætte et udviklingsprojekt i gang. Et andet tilbud, rettet mod fremstillingsvirksomheder, er Simplimize.
– En del virksomheder, som både har standard- og specialprodukter, oplever, at standardprodukterne ofte ligger og samler støv på lageret og binder kapital. Vi hjælper dem med at finde en bedre balance i produktprogrammet og måske fjerne de uprofitable produkter. Resultaterne har været gode for de mere end 50 virksomheder, som har været gennem Simplimize, fortalte Knud Erik Hilding-Hamann.
Smid pizzaen i mikrobølgeovnen – og få en sprød bund
Undervejs besøgte vi fem af instituttets centre, nemlig Plastteknologi, Emballage & Transport, Fablab TI, Rørcentret og Betoncentret. Her hørte vi blandt andet, hvordan teknologisk Institut arbejder med genbrug af plast, simulerer transportsystemer, hjælper opfindere, arbejder med klimasikring i kloakrørene og udvikler betonvægge, hvor dagslyset kan trænge igennem ved hjælp af indstøbte lysledere.
Peter Sommer viser en pizzaemballage, som Teknologisk Institut har udviklet, hvor pizza med sprød bund kan opvarmes i mikrobølgeovnen. Til venstre Jane Anette Wickmann, direktør for Erhvervsudvikling på Teknologisk Institut og initiativtager til vores besøg.