Udgivet d. 12. november 2020
Nyt medlem: Sikker-it.
Har du styr på it-sikkerheden i din virksomhed? Ifølge en rapport fra Erhvervsstyrelsen var knap 40 procent af SMV’erne i 2018 utilstrækkeligt sikrede. Det vil sige over 85.000 virksomheder.
De tal fik Niels Bredkjær til – sammen med sin tidligere it-chef Erik Lindstam – at etablere brandet Sikker-it med fokus på at hjælpe især mindre og mellemstore virksomheder med at sikre sig mod it-kriminalitet.
– For generelt er det sådan, at jo mindre virksomhed, jo større risiko er der for at blive udsat for cyber-kriminelle, som for eksempel lukker din virksomhed ned ved at kryptere dine data, så du ikke kan få adgang til dem uden at betale en løsesum. Ifølge rapporten fra 2018 kan 16 procent af de danske SMV’er miste deres forretningsgrundlag og dermed deres eksistens, hvis de angribes, påpeger Niels Bredkjær.
Mange i risikozonen
– Jeg tror, at der i virkeligheden er langt flere virksomheder i risikozonen. Der er et stort mørketal, fordi virksomhederne måske ikke vil indrømme, at deres it-sikkerhed er mangelfuld, i bedste fald. Hos Sikker-it har vi syv gode råd, som alle virksomheder bør følge, siger Niels Bredkjær (foto).
(Se ’De 7 gode råd’ nederst på siden)
Corona kræver mere sikkerhed
Corona-krisen har ifølge Niels Bredkjær gjort det endnu vigtigere at få styr på it-sikkerheden, fordi antallet af hjemmearbejdspladser er eksploderet. Derfor er der al mulig grund til at tage truslen alvorligt. Ifølge Center for Cybersikkerhed (juni 2020) vurderes truslen for cyber-kriminalitet som meget høj.
– Hackerne forsøger at udnytte pandemien. Det er klart, at hvis folk arbejder hjemmefra på deres egen internetforbindelse, er risikoen for at blive hacket pludselig langt større. Der er virkelig grund til at tage dette her alvorligt, for har du råd til pludselig at miste alle dine kundedata, fordi en hacker har skaffet sig adgang?
Har I en politik for it-sikkerhed?
Hackere og it-kriminelle kommer ind i vores it-systemer på flere måder. I ni ud af ti tilfælde sker det ved, at vi bliver bedt om at foretage en handling på nettet, forklarer Niels Bredkjær.
– Sådan en mail har vi nok alle prøvet af få, hvor afsenderen prøver at udnytte den personlige faktor hos modtageren. Derfor er det vigtigt, at alle medarbejdere i en virksomhed er opmærksomme. Hvis næsten 40 procent af SMV’erne er utilstrækkeligt sikret, som rapporten fra 2018 siger, og når danske SMV’er i gennemsnit har 3,6 ansatte, så er der over 300.000 personer i den risikogruppe, påpeger Niels Bredkjær.
Skræddersyede løsninger
Sikker-it arbejder med to abonnementer, hvor kunderne sikres på forskellige niveauer. Basalt i begge pakker er, at Sikker-it sørger for, at kundens it-system altid har de nyeste opdateringer med hensyn til sikkerhed, at der er løbende backup, beskyttet mod virus og spionprogrammer og sikker opbevaring af data.
– Vi skræddersyr en pakke ud fra kundens risikoprofil. Vi vurderer deres behov og skræddersyr en pakke til dem. Når aftalen er i kraft, overvåger vi kundens it-system og får besked straks, hvis der sker noget uregelmæssigt. Fx hvis der ikke bliver taget backup, eller hvis der er en usædvanlig trafik. Der kan vi lukke systemet ned og begrænse skaden.
Sikker-it tilbyder, gennem sin forsikringsmægler Söderberg & Partners, desuden en meget fordelagtig cyberforsikring målrettet til SMV’er med omsætning op til 250 mio. kroner. Den er udviklet af Alm. Brand og forudsætter et abonnement hos Sikker-it.
Netværksmøde 9. marts om cyberkriminalitet
Vil du vide mere om it-sikkerhed, så meld dig til vores netværksmøde tirsdag den 9. marts, hvor du kan møde Niels Bredkjær fra Sikker-it og en advokat fra TVC Advokatfirma.
Læs mere om mødet og tilmeld dig her.
Niels Bredkjær er jurist og har arbejdet med forsikring i hele sin karriere. I 2019 tog han en diplomuddannelse på IT-Universitetet i København.
Sikker-it
DataConsult A/S
Industrivej 9B, 4652 Hårlev
Telefon: 20 97 62 77
email: niels@sikker-it.dk
De 7 gode råd
- Automatisk opdatering af programmer og operativsystem
- Brug en god og anerkendt antivirus til virksomhedens computere
- Ved brug af trådløse netværk, sørg for at disse er beskyttet med adgangskode
- Brug stærke adgangskoder og skift dem regelmæssigt
- Sørg for regelmæssige sikkerhedskopier, opbevaring af disse og genindlæsning
- Formuler retningslinjer for god it-adfærd blandt medarbejdere
- Brug professionel rådgivning og overvågning