Udgivet d. 15. marts 2021

Antallet af hjemmearbejdspladser er eksploderet her under pandemien. Det skønnes, at på verdensplan er næsten en milliard personer begyndt at arbejde hjemmefra. Det giver hackerne nye muligheder. De benytter bevidst pandemien til egen fordel, fordi vi er mange, der gerne vil vide mere om, hvad der sker med corona virussen og måske sænker paraderne, når vi søger på nettet.

Vores medlem, Sikker-it, har har skrevet dette indlæg om, hvad du skal være opmærksom på, når du arbejder hjemmefra. Du kan også se en kort video (1½ minut) med de gode råd.

Det er blevet lettere at være hacker
En større international undersøgelse har vist, at hele 73% af dem, der arbejder hjemmefra, bruger den computer, arbejdsgiveren stiller til rådighed, til både underholdning og andre private gøremål. Eftersom 9 ud af 10 hackerangreb sker ved, at vi klikker på noget, vi ikke skulle have klikket på, har det forøget risikoen for hackerangreb ganske betragtelig. De nye arbejdsvilkår har simpelt hen givet hackerne lettere adgang til virksomhedernes systemer og har gjort det sværere at opdage dem i systemerne.

Med de mange nye hjemmearbejdspladser er det vigtigt, at de sædvanlige sikkerhedsforanstaltninger i virksomhederne opretholdes og gennemføres rutinemæssigt. Vær derfor opnærksom på især disse punkter:

Falske mail og sms´er (phishing). Brug den sunde fornuft og tøv inden du klikker. Tænk dig om en ekstra gang og find en, du kan spørge, hvis du er i tvivl om en given mail eller sms. I det hele taget skal man være på vagt, hvis man modtager mail eller en sms, som man ikke forventer eller fra en afsender, man ikke kender. Phishing er hackernes forsøg på via umiddelbart troværdige udseende e-mails eller sms’er at manipulere en person til i god tro at videregive personlige oplysninger eller klikke på inficerede filer eller links til falske hjemmesider. Er du i tvivl så kontakt evt. afsenderen på det telefonnummer, der står på afsenderens officielle hjemmeside

Pas på dine data. Rådfør dig med den it-ansvarlige, inden du gør brug af gratis tjenester, så du ikke risikerer, at dine/virksomhedens data ligger på en usikker tjeneste. Kopier ikke data til din private computer; du glemmer måske at fjerne dem igen. I øvrigt kan det være ulovligt at have disse data liggende på privat udstyr.

Tænk dig om før du deler. Tøv med at dele informationer fra kilder, du ikke kender. Hvis du vil dele noget så kontrollér først, at kilden er troværdig. Det gælder både mediet og de personer, der udtaler sig. Er du i tvivl, så lad være med at dele.

Opbyg gode sikkerhedsrutiner. Tjek at softwaren på din computer er opdateret og hav god password sikkerhed – også på dit wifi. Brug evt. en passwordmanager og skift de passwords, som ikke er helt gode eller som er brugt flere steder

Hvis du bliver angrebet. Sluk din enhed straks og sørg for at den ikke er tilkoblet internettet. Kontakt straks den it-ansvarlige på arbejdspladsen. I det hele taget rapporter al mistænkelig aktivitet til den it-ansvarlige.

Generelt. Brug kun din computer til arbejdsrelaterede opgaver og ikke til personlig brug.
Lad være med at installere og konfigurere software eller hardware på din computer.
Tilslut kun USB-enheder du har fået udleveret af din arbejdsgiver.
Følg altid arbejdsgiverens sikkerhedspolitik – også når du arbejder hjemmefra.

Husk at vi den 12. oktober har morgenmøde, hvor vi sammen med Sikker-it og TVC Advokatfirma sætter fokus på cyberkriminalitet.
Se mere og tilmeld dig her.

Vores Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og følg med i hvad der sker i Erhvervsforum.