Udgivet d. 12. marts 2021

To podcast med Claudio Pannicelli.

Claudio Pannicelli har haft en tilværelse lidt ud over det sædvanlige, siden han blev født i Rom i 1935. Vi har haft Claudio i podcast-studiet for at fortælle om hans opvækst, hans vej til Danmark, karrieren i Høje-Taastrup Kommune, hvor han blev udviklingschef, og hans meget aktive hverdag som pensionist.

I det første afsnit lægger vi vægt på Claudios kommunale karriere. Han var i høj grad med til at udforme det Høje Taastrup, som vi kender i dag. Det hele begyndte med, at DSB ville bygge en ny stor station, hvor kommunen så skulle sørge for at opbygge en omkringliggende by med boliger, butikker og kontorer. Det blev til det, der i dag er kendt som Den Gule By. Men resultatet stod ikke mål med ambitionerne, fortæller Claudio:

– Dengang var SF tungen på vægtskålen i byrådet, og de ville ikke være med til den bebyggelsesgrad, der var planlagt, hvor Den Gule By var to-tre etager højere. Og arkaderne skulle være mere kunstneriske med ornamenter, men det var der ikke penge til.

Lidt på samme måde gik det med City2. Planen var et integreret storcenter på 300.000 kvadratmeter med butikker, kontor, hoteller m.m., og der blev anlagt to store boulevarder til at lede den forventede trafik til centret. Men jordejerne gik egne veje, og det endte med et koncentreret butikscenter, der kom til at ligge fjernest fra stationen og tættest på Hveen Boulevard og bilerne. Dermed opstod der et stort ingenmandsland, hvor den manglende fortætning først nu afhjælpes med det nye Høje Taastrup C. (Se foto nederst).

Claudio fortæller også om de store planer for en H.C. Andersen Eventyrpark med tilhørende multiarena ved Roskildevej; to projekter til i alt 5 mia kr. Finansieringen var på plads med internationale investorer, men angrebet på World Trade Center 11. september 2001 fik investorerne til at trække sig.

Hør podcasten Høje Taastrup blev heller ikke bygget på en dag

I det andet afsnit er vi inde på Claudios opvækst i et Rom præget af Anden Verdenskrig. Efter krigen skulle han med Red Barnet på en tre måneders lejr for at få sul på kroppen igen. Familien havde forstået, at lejren var i Marche – et naboamt til Rom. Men da Claudio stod med sin mor på banegården, gik det op for dem, at toget skulle til Danimarca – noget land oppe på den anden side af Tyskland…

I 1959, på et genvisit hos sin danske værtsfamilie, mødte Claudio sin nuværende kone, og i 1960 bosatte parret sig i Danmark. Claudio var i Rom uddannet landinspektør, men da han ikke var i stand til at forklare på dansk, hvad han var, blev han ved en fejl ansat i et ingeniørfirma og sat til at tegne Roskilde Vandtårn. Først efter et par måneder gik det op for indehaveren, at den nye mand ikke var ingeniør, men landinspektør – og så blev han hjulpet videre til det rette job.

Som pensionist har Claudio sørget for at holde sig beskæftiget med frivilligt arbejde og med konsulentopgaver. Og så har han agentur på færdigmonterede badeværelser fra Italien. Som konsulent hjælper han virksomheder og personer i sager, der møder modstand i kommunen. I den  sammenhæng kommer Claudio i podcasten med betragtninger om den administrative og den politiske styring fra før og nu.

– Jeg har altid haft den filosofi, at hvis noget ikke er forbudt, så er det tilladt, lyder det fra den tidligere embedsmand, som nogle gange godt kan savne lidt smidighed fra kommunal side.

Forbindelsen til Italien har Claudio opretholdt i alle årene siden 1960. Han har lejlighed i Rom og landsted i Toscana. Så familien skal helst derned fire-fem gange om året. Nu er det oftest med fly, men 56 gange – senest for to år siden – er turen til Rom sket i bil med Claudio bag rattet. 

Hjemme i Taastrup har Claudio skabt, hvad han selv kalder sit Lille Italien. Han har stadig meget af den sydlandske kultur med sig, og det ligger helt fast, at han hver dag skal have et par glas Brunello-rødvin af egen aftapning.

Hør podcasten Alle veje fører til Høje-Taastrup

Høje Taastrup C
Det, som Claudio Pannicelli kalder ingenmandsland mellem Høje Taastrup station og City 2, bliver nu til bydelen Høje Taastrup C.

Vores Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og følg med i hvad der sker i Erhvervsforum.