Udgivet d. 23. juni 2020

Fra en plads som nummer 72 i 2019 til nummer 38 i år. Det er resultatet for Høje-Taastrup Kommune i Dansk Byggeris måling af, hvor erhvervsvenlige kommunerne er. Førstepladsen indtages af jyske Favrskov.

Du kan se, hvordan Høje-Taastrup klarer sig på de enkelte parametre her

I en pressemeddelelse fra Dansk Byggeri siger adm. direktør Lars Storr-Hansen: – Stort tillykke til Favrskov, som er et forbillede for andre. Med en dedikeret indsats for at forbedre servicen og forholdene for erhvervslivet er Favrskov sikkert og målrettet kravlet op af ranglisten i vores undersøgelse i flere år, ikke mindst ved at lytte til de lokale virksomheder, tage dem alvorligt og komme dem i møde, også her under coronakrisen. Jeg vil opfordre andre kommuner til at lade sig inspirere af, hvordan Favrskov griber erhvervspolitikken an.

Det er en solid indsats og god placering på langt de fleste parametre i undersøgelsen, der kendetegner vinderkommunen. Blandt andet har Favrskov halveret ventetiden på at få behandlet en byggesag til 29 dage, forbedret samarbejdet mellem skolerne og virksomhederne og besluttet at benytte det standardiserede sæt af aftalevilkår, AB18, uden fravigelser. Alt sammen tiltag, der betyder meget for bygge- og anlægsvirksomhederne.

Midt- og vestjyske kommuner klart de bedste
Ser man samlet på kommunerne i de enkelte landsdele, skiller de midt- og vestjyske sig klart ud med flotte placeringer, hvor stort set alle ligger i den bedste tredjedel i undersøgelsen. Mens det halter mere med erhvervsvenligheden i kommunerne i Hovedstadsområdet og Nordjylland, hvor langt de fleste er placeret i den nederste tredjedel.

Der er også store markante forskelle på Danmarks største kommuners placering. Her er Aarhus en af højdespringerne med et hop den rigtige vej på 34 pladser til en 40.plads i årets undersøgelse. Mens København og Odense er faldet tilbage og ligger henholdsvis nummer 70 og 69, mens Aalborg er nummer 77.

– Vi ved, at langt de fleste kommuner gør et stort arbejde for at imødekomme de lokale virksomheder og give dem optimale betingelser for at drive virksomhed. Senest under coronakrisen, hvor mange har rykket bygge- og anlægsopgaver frem, fremrykket betalinger, udskudt virksomhedernes betalinger af dækningsafgift med videre og hævet beløbet for, hvornår virksomhederne skal stille garantier i forbindelse med arbejde for kommunen. Det er med til at få vores medlemsvirksomheder igennem krisen, og det er vi utrolig glade for, siger Lars Storr-Hansen.

Plads til forbedring
Han understreger dog, at der mange steder stadig er plads til forbedring. Undersøgelse er baseret på 22 forskellige parametre, der er vægtet af Dansk Byggeris medlemsvirksomheder, og som viser, hvordan det er at drive virksomhed i den enkelte kommune.

De kommuner, der ligger i bund, er kendetegnet ved, at det halter hele vejen rundt. Det kan være en meget lang og dyr sagsbehandling, svært tilgængelige eller meget få udbud af kommunale opgaver, høje afgifter, eller at det er dyrt og besværligt at komme af med erhvervsaffaldet.

– Det er alt sammen forhold, der kan gøre det dyrere og mere bøvlet at drive virksomhed i kommunen og dermed sværere for de lokale bygge- og anlægsvirksomheder at klare sig i konkurrencen. Men som ikke kræver det store at ændre. Sunde og konkurrencedygtige virksomheder er forudsætningen for lokale arbejdspladser og vækst, som vi også har set demonstreret under coronapandemien. Kommuner og virksomheder har derfor en fælles interesse i, at erhvervslivet tilbydes så gode vilkår som muligt. Og erhvervsvenlighedsanalysen er et værktøj til at gøre det endnu bedre, siger Lars Storr-Hansen.   

Se/download hele analysen her. 

Vores Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og følg med i hvad der sker i Erhvervsforum.