Udgivet d. 30. november 2017

For Gitte Seeberg har det været en flyvende start som administrerende direktør for AutoBranchen Danmark, der har til huse i Skagensgade, Høje Taastrup. Hun tiltrådte 1. august, og fire uger senere kom regeringen så med sit udspil til nye registreringsafgifter.

– Jeg røg på hovedet ud i det, men netop den type opgaver med forhandlinger og mulig påvirkning af det politiske system var en af årsagerne til, at jeg sagde ja til jobbet, siger Gitte Seeberg, som selv har en fortid på Christiansborg.

Gitte Seeberg

Samme bil samme afgift, tak
Registreringsafgiften blev sat ned, hvilket er gunstigt for salget af nye biler. Men Gitte Seeberg og branchen fik ikke helt det resultat, de ønskede.

– Grundlæggende mener vi jo, at den samme bil skal belægges med samme afgift, uanset hvordan den er kommet ind i landet. I stedet for en afgift baseret på bilens værdi ønsker vi en teknisk model, hvor afgiften beregnes på basis af bilens vægt, brændstoføkonomi, CO2-udledning, sikkerhed og andre objektive kriterier. Det er en mere gennemskuelig løsning, siger Gitte Seeberg.

– Vi fik det ikke, som branchen ønskede, selv om der øjensynligt var politisk flertal for det. Men vi accepterer resultatet for denne gang. Som branche har vi brug for en timeout nu. Politiske forhandlinger som disse sætter jo fuldstændigt bilsalget i stå. Samtidig er den nye lovgivning en stor mundfuld med mange problemstillinger. Dem vil vi tygge os igennem nu, og mon der så ikke kommer et nyt politisk udspil senere? Her og nu vil vores medlemmer bare gerne have ro om afgiften, siger Gitte Seeberg.

Branchen omsætter 50 mia. kr.
Medlemmerne af AutoBranchen Danmark er cirka 1.400 bilforhandlere, værksteder og autolakerere. Organisationen er dannet for fire år siden som en fusion af DAF (Danmarks Automobilforhandler Forening) og FAI (Foreningen af Auto- og Industrilakerere). Branchen omsætter for ca. 50 mia. kr. og beskæftiger over 20.000 personer.

Terminalen

Disruption er en mulighed
Gitte Seeberg er tidligere folketingsmedlem for de konservative, men har de seneste år haft direktørstillinger i forskellige organisationer. Jobbet i AutoBranchen Danmark sagde hun som nævnt ja til, fordi det indeholder en berøring med det politiske system, men også fordi hun har en oprigtig interesse for området.

– Biler har altid interesseret mig. Da jeg var skatteordfører, arbejdede jeg tæt sammen med det daværende DAF og havde derfra et rimeligt godt kendskab til branchen. Opgaven er rigtig spændende, for det er en tid med enorme udfordringer. Bilbranchen er vel et af de steder, hvor der sker mest med disruption. Tænk blot på delebiler og førerløse biler og busser. Vi skal også være klar til, at en dag er det slut med benzindrevne biler. Der kommer til at ske virkelig meget i de næste år, tror jeg. Det kan blive en trussel for nogle, men også en mulighed. Vi skal sikre, at vores medlemmer er klædt på til den udvikling.

Nye forretningsmodeller
På medlemssiden forudser hun også store forandringer. Fabrikkerne kommer med nye krav til forhandlerne, og forhandlerne bliver til større enheder. Og måske vil den måde, vi køber bil på, også ændre sig. I nogle lande er det allerede brugt at købe ny bil på nettet uden at prøve den først. Gitte Seeberg vil gerne, at branchen selv prøver at udvikle nye forretningsmodeller i stedet for, at de bare kommer fra udlandet.

Der ligger der også en udfordring i at få en forholdsvis ny organisation til at spille sammen, når det er vidt forskellige medlemmer med hver sine vilkår og dagsordener. Som noget af det første har Gitte Seeberg sat gang i en proces med at opdatere strategien: Hvad optager henholdsvis autolakererne, nyvognsforhandlerne og brugtvognsforhandlerne?

To nye afdelinger

Skagensgade Bygning
Tidligere havde bilbranchen domicil på Kirkevej i Taastrup, men ligger nu i Skagensgade i Høje Taastrup.

Ejendommen i Skagensgade er også hjemsted for Autobranchens Arbejdsgiverforening, Dækbranchen Danmark og biltorvet.dk

AutoBranchen Danmark har cirka 30 medarbejdere. Foruden administration er det juridisk afdeling med fire jurister, AutoBranchens VidenCenter, som rådgiver om ledelse, kvalitet, certificering, autoteknik, miljø og uddannelse.

Gitte Seeberg har allerede nået at oprette to afdelinger. Politisk afdeling skal varetage medlemmernes interesser over for politikere, men også over for andre aktører, ikke mindst forsikringsselskaberne. Og så har hun fået en afdeling for medlemsservice i gang.

– Først og fremmest er vi her for at hjælpe medlemmerne. Nu har vi samlet vores tilbud i én afdeling, hvor medlemmerne kan finde det, som de har brug for fra deres organisations side. Jeg er meget optaget af, at vores arbejde omsættes til værdi og konkret viden for medlemmerne. Blandt andet er vi meget aktive med at holde kurser; vi har over 50 planlagt næste år.

Eftermarkedet er afgørende
Det, som Gitte Seeberg gerne vil hjælpe medlemmerne med, er at sikre, at deres forretning også er her i morgen.

– Du tjener ikke mange penge på at sælge en bil. Derfor er relationen med kunden ekstra vigtig, så kunden kommer tilbage og får lavet service osv. Eftermarkedet er det økonomisk interessante, som det er vigtigt at få grebet rigtigt an.

– Det er en vanvittig spændende dagsorden, som jeg glæder mig til at påvirke, så vi som brancheorganisation kan hjælpe medlemmerne med deres forretning. Det har jeg også selv brug for at vide mere om, og derfor bruger jeg også en del energi på at komme rundt i landet og tale med medlemmerne, siger Gitte Seeberg.

Vores Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og følg med i hvad der sker i Erhvervsforum.