Udgivet d. 31. juli 2019

I 30 år har Jan Stevnsborg drevet skiltevirksomhed i Høje-Taastrup Kommune. Faktisk er han uddannet i handel og kontor – dog i en skilte- og udstillingsvirksomhed – og faderen var skiltemalermester i Glostrup, så faget og branchen har altid ligget i blodet.

– Jeg ser det som en fordel, at jeg er uddannet i handel og kontor. Det gav mig en god forståelse for forretningsdelen, og da jeg var færdiguddannet, blev jeg et par år senere udnævnt til produktionschef, hvor jeg fik endnu mere erfaring med indkøb, planlægning og løsning af mange forskellige opgaver, fortæller Jan.

Efter en kort afstikker som salgskonsulent i 3×34, blev Jan hyret af endnu et skiltefirma, men samtidig havde han lyst til at blive selvstændig, så det endte med et job på halv tid samtidig med, at han oprettede et reklamebureau, hvor han kunne bruge sin interesse for grafisk arbejde.

Jan m bil
I juni fyldte Jan Stevnsborg 60 år og fejrede 30 års jubilæum med skiltevirksomheden.

Købte firma i Taastrup
– Det er altid spændende at lave noget, du ikke har så meget forstand på, men det er nemmere at tjene penge på dét, du faktisk har forstand på, lyder Jans erfaring fra den periode.

Så for 30 år siden gik han full time ind i det fag, han havde forstand på, og købte Skiltecentret Taastrup, som siden blev til Dannebrog Skilte / Reklame. Dengang lå det på Roskildevej, men flyttede senere til Ibsensvej og siden til den nuværende adresse på Industribakken i Sengeløse.

værksted
Siden 2006 har Dannebrog Skilte / Reklame ligget på Industribakken i Sengeløse, hvor der er et 800 kvm stort produktionslokale og kontor.

Trykopgaverne forsvandt
– Jeg etablerede mig i den periode, hvor alle virksomheder fik egen laserprinter. Det betød, at alle de simple trykopgaver forsvandt bare sådan her, siger Jan og knipser med fingrene. Derfor besluttede jeg at omdanne det til en ren skiltevirksomhed.

I løbet af de første år fik han en god kontakt til det lokale erhvervsliv og lavede skilte til mange butikker og dekorationer til biler. Flere opgaver er løst i samarbejde med andre lokale, blandt andre I&D Design og Web, Schaldemose Serigrafi og naboen Ebbes Kleinsmedie.

Sidstnævnte er med i opgaver, hvor der arbejdes med aluminium. Det er ifølge Jan et super materiale, der er stabilt under alle vejrforhold. Plast og akryl bruges, hvis det er bedre egnet til den pågældende opgaver – for eksempel til lysskilte og udfræsede bogstaver.

splinter
Jan Stevnsborg har udviklet en løsning med folie, der sikrer, at splinter fra en knust bilrude ikke kommer ind i kabinen, men bliver fastholdt af folien.

En blandet landhandel
Ifølge ham er skiltevirksomhed en blandet landhandel. I fagsproget hedder det visual communication og dækker over skilte, reklametryk, print i storformat, bannere, beklædning af biler, tog og busser m.m. Solfilm og splintsikring til bilruder indgår også i rækken af produkter fra Dannebrog Skilte / Reklame.

– Hvad skal et skilt kunne?

– Nogle gange skal det vejlede, andre gange skal det reklamere. Vi har lavet way-finding skiltning for både virksomheder og kommuner, herunder også Niels Brocks Internationale Gymnasium og på Gladsaxe Gymnasium, hvor vi samarbejdede med I&D Design og Web. Det unikke ved de to opgaver er, at det skiltene er malet på væggen i stedet for at være skåret ud i folie. Vi kan godt lide løsninger, hvor vi har malingen med ud, siger Jan.

brock

– Er det skilte til firmaer og butikker, skal det sende et signal om kvalitet og være udformet i en stil, der harmonerer med det, der foregår indenfor. Sælger du kvalitet, skal dit skilt også have kvalitet. Derfor sørger jeg altid for at få et tilpas kendskab til butikken; hvad kan de, og hvad vil de gerne? Sælger de kvalitetsvarer, skal skiltningen ikke ligne en pop-up forretning. Kvalitet og faglighed har altid været det vigtigste for mig.

Formand for brancheforening
Det med fagligheden har Jan blandt andet udfoldet på organisatorisk plan. Han meldte hurtigt sin virksomhed ind i Skiltefaggruppen under Danske Malermestre. Nu hedder det Skilt- & Print Branchen og er ifølge Jan et supergodt samarbejde mellem ca. 40 virksomheder, som nok er konkurrenter, men endnu mere er kolleger.

– Vi kender hinanden, og det er godt at vide, at du over alt i landet har en seriøs samarbejdspartner, som du selv kan trække på eller henvise en kunde til. Det kan være, at jeg har en kunde med en afdeling i Jylland, hvor jeg så måske kan få min kollega til at hjælpe med at udføre en opgave dér.

Jans engagement førte ham i 2003 til formandsposten i foreningen, og den sad han på i 16 år, frem til marts i år. Indtil juni i år var han også medlem af bestyrelsen for Danske Malermestre. En af hans hjertesager har været uddannelsen til skiltetekniker, som drives i samarbejde med Malerforbundet. Han har altid selv haft lærlinge i virksomheden, hvor der i alt er fire medarbejdere foruden ham selv.

medarbejdere
Maja og Ida er i gang med at beklæde en racercykel med folie, så den bliver helt sort.

Har sat aftryk på lokalområdet
Dannebrog Skilte / Reklame har kunder over hele landet, men 30 års virke har ikke mindst sat sit aftryk på lokalområdet. Den fysisk største opgave i firmaets historie var et 159 meter langt lysskilt, der i flere år sad på sydsiden af Taastrup Stationscenter.

En anden stor opgave, som kom med kort varsel, var at lave navn til et skib fra rederiet Torm. Navn og logo fyldte 175 kvadratmeter i selvklæbende folie (5 baner á 35 meter) og skulle monteres på ganske kort tid, mens skibet lå i havn i Fredericia. Den opgave blev løst sammen med en kollega fra Horsens og med to store lifte.

I den anden ende af skalaen har Dannebrog Skilte / Reklame fremstillet skilte og mærkater ned til nogle få kvadratcentimeter til fx påklæbning på maskiner, tastaturer og lignende.

torm

Med til at præge Taastrup Hovedgade
Også Taastrup Hovedgade har Jan på flere måder været med til at præge. Forretninger som House of Beauty, Trolle’s Eftf. og Slagter Kruse har facader med løsninger leveret og monteret af Dannebrog Skilte / Reklame. De to første har fået deres navne sat op med enkeltbogstaver. Det er en æstetisk god løsning, fordi bogstaverne får et helt anderledes udtryk, end hvis de var printet på en plan plade. Hos Slagter Kruse er der valgt en løsning med et skilt med hvide lysende bogstaver som træder ud af den røde baggrund.

– Kruses facadeskilt har jeg designet, hvor jeg er gået efter at levere en skilteløsning, der passer til huset og ind i omgivelserne i den del af gaden, siger Jan. 

Jan er godt inde i, hvad der er muligt, da han selv har været med at udforme skilteregulativet for Taastrup Hovedgade. Regulativet fastsætter, hvordan butikkerne må skilte, bl.a. med hensyn til farvevalg, størrelse, lys, og hvad der må stå.

– Mine input har primært været om størrelser og formater, og sammen med de andre i udvalget har jeg fastsat nogle æstetiske rammer, for eksempel at undgå flader, der blænder. Det er spændende at have den indflydelse på, hvordan en hel handelsgade skal tage sig ud. Og så betyder det jo også, at jeg gerne ved, hvad vi kan få godkendt hos kommunen, hvis en kunde i Hovedgaden vil have sin facade shinet op, siger Jan med et smil.

Facader fra Taastrup Hovedgade, designet, produceret og monteret af Jan Stevnsborg og Dannebrog Skilte / Relame. 

beauty

trolle

kruse

Vores Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og følg med i hvad der sker i Erhvervsforum.