Udgivet d. 31. januar 2017
Ebbes Kleinsmedie i Sengeløse er etableret i 1973 af den nuværende ejer, Steen Carmels forældre, Kirsten og Ebbe Carmel. I de første år lå firmaet på deres gård i Vadsby, men pladsen blev for trang. Efter tre år flyttede virksomheden til Industribakken. Her har den i dag adresse på både nummer 1, 2 og 3.
– Det har udviklet sig hen over årene med flere opgaver og nye kunder. Men vi mærkede også krisen. Før har vi været over 20 medarbejdere, i dag er vi 15 mand, fortæller Steen Carmel, som kom med i firmaet for 25 år siden og nu har været indehaver i 6 år.
Ebbes Kleinsmedie har gennem årene specialiseret sig i klejnsmedearbejde, pladearbejde, jernkonstruktioner og kopiklipning. Men det især inden for elevatorer, at firmaet har sin styrke med at konstruere tårne, skakte og døre til hele elevatorbranchen.
– Det udgør vel 90-95 % af omsætningen, men vi producerer også andre former for klejnsmedearbejde og pladearbejde i såvel jern, rustfri stål som finere metaller, fortæller Steen Carmel, som selv blev udlært skorstensfejer, inden han gik i lære som klejnsmed. Fra gammel tid var klejnsmed vel et fag mellem grovsmed og gørtler. I dag laver vi stålkonstruktion, klip og buk og stansning i metaller.
Steen Carmel med rammen til en elevatorskakt til metrostationen ved Frederiksberg Centret metro.
Vigtigt at oplære nye
Firmaet går op i at oplære nye kleinsmedie og har lige nu tre lærlinge, heraf to voksenlærlinge. Branchen mangler lærlinge, og jobmulighederne er gode bagefter. Faktisk forventer man mangel på kvalificeret arbejdskraft inden for det næste årti.
– Derfor er det vigtigt, at vi sørger for at tage nye lærlinge ind. Jeg bilder mig ind, at vi selv er en god læreplads. Vi er meget opgavefokuseret i vores produktion. Du får lov at lave tingene helt fra bunden af med at udfolde, bukke, klippe, svejse og montere det. Du skal kunne det hele her, fordi vi kun arbejder med små serier, siger Steen Carmel, hvis egen datter på 16 år er begyndt på EUX inden for smed, så måske ender hun også i faget.
– Det er et mandefag, men flere og flere piger bliver udlært. Mange firmaer er også begyndt at efterspørge piger som lærlinge. Måske fordi piger er lidt mere selvkritiske med det, de laver. Jeg tror også, at det giver en god tone på værkstedet, hvis der er piger.
Underleverandør til elevatorbranchen
Ifølge Steen Carmel var Ebbes Kleinsmedie den første, der blev ISO-9001-godkendt som ordreproducerende smedevirksomhed. Det er et certifikat på kvalitetsstyringen og var en god konkurrencefordel i forhold til at kunne dokumentere processer og kvalitet. I 2012 fik virksomheden CE-mærkning til byggevarestål. Det handler bl.a. om sporbarhed og er siden blevet et krav for leverandører til elevatorbranchen.
– Vi har næsten fra start specialiseret os i at levere til alle firmaerne i elevatorbranchen. Vi laver elevatordøre, kabiner, stål og glasskakte, inddækninger til rulletrapper og reparerer. Vi har lavet næsten 1.500 elevatortårne, både udvendige og indvendige. Vi er med, når det skal være et specielt design, fx til City2, Field’s eller firmadomiciler. Vi laver alt det uden om selve elevatoren, også til Banedanmark og metroen.
– Vi er i hele Danmark, plus Sydsverige, Færøerne og Grønland. Herhjemme er der vel tre andre, der laver det samme som os. Men vi laver nok mest, fordi vi har så meget erfaring inden for området, og fordi det meste af firmaet arbejder med det. Vi er ti smede, tre lærlinge, en arbejdsmand foruden mig selv og en kontordame. Mange af smedene har været her i mere end ti år, så vi har opbygget og fastholdt nogle stærke kompetencer, siger Steen Carmel.
Han tilføjer, at markedet er hårdt, men ordrebogen ser fornuftig ud. Den plejer at være fyldt tre-fire måneder frem, og det er den også nu.
Nogle af de specielle opgaver, som Ebbes Kleinsmeide har været med at udføre var de to glaselevatortårne hos Illum i Købmagergade i København. De er fjernet igen nu. Og da den første metrostrækning blev bygget for ca. 15 år siden, blev alle elevatorskakte lavet i Sengeløse. Steen Carmel forventer også at få nogle opgaver med den igangværende udvidelse af metroen.
Udsnit af port, restaureret af Ebbes Kleinsmedie.
I Grønland uden kattelem
Gennem årene har Ebbes Kleinsmedie skabt sig en god position i Grønland, hvor de har løst flere opgaver, bl.a. i Nuuk.
– Lige nu er vi i gang med en opgave til Sisimiut, den næststørste by deroppe. Når produktet er færdigt, bliver det pakket i containere og sendt derop, og så rejser vi selv derop og monterer det.
– Vi har god viden og indsigt i, hvordan Grønland fungerer. Det er vigtigt, hvis du skal lykkes deroppe. Du skal kende deres infrastruktur; du kan ikke bare gå ned hos en grossist og få det værktøj eller jern, du mangler. Derfor skal alt planlægges minutiøst, for du har ikke nogen kattelem, når du først står deroppe.
– Og så skal du også være klar over, hvordan det er at arbejde under arktiske forhold. Det kræver altså noget at arbejde i minus 39 grader. Så bliver nogle ting fysisk umuligt, fortæller Steen Carmel ud fra egne erfaringer.
Oldermand for 505 år gammelt laug
Siden 2009 har Steen Carmel været oldermand i Kjøbenhavns Smedelaug. Det er en arbejdsgiverorganisation fra 1512, nu underlagt Dansk Industri. Lauget har over 370 medlemmer og dækker 12 forskellige uddannelser, bl.a. våbenmekanikere.
– Jeg har altid interesseret mig for det organisatoriske og var med i repræsentantskab og bestyrelse i flere år, inden jeg blev oldermand. Det er da lidt specielt at stå i spidsen for en organisation med 505 år på bagen, siger Steen Carmel.
Denne skakt, der ligger til tørring efter at være grundmalet, skal samles med en anden og sættes op på Lergravsparkens Skole på Amager. 25 meter høj bliver skakten.