Udgivet d. 30. november 2018

Jan

I 19 år har Jan Sundberg ejet og drevet Hereford Steak House. Han er uddannet både kok og tjener, og nåede at blive kåret som Årets vintjener, inden den daværende ejer af restauranten på Taastrup Hovedgade, Bente Mikkelsen, ringede og spurgte, om han var interesseret i at købe stedet. 

– På det tidspunkt var min kone og jeg blevet enige om, at jeg ikke kunne fortsætte med at arbejde 300 timer om måneden i sæsonen, som jeg gjorde i mit daværende job på skibet Sagafjord i Roskilde. Bente og jeg kendte hinanden, fordi vi har i lære som tjenere sammen. Vi skulle kun bruge et par dage på at få handelen i orden, siger Jan, som aldrig har fortrudt at få egen forretning.

Det her er mere mig
– Nu har jeg været her siden 2000, så noget tyder på, at det her mere er mig. Det er også en ganske god forretning. Desuden kendte jeg den ret godt i forvejen. Pia og Søren Nicolajsen, som åbnede den i sin tid, kendte jeg fra Roskilde, og jeg hjalp dem med at lave deres første vinkort for 32 år siden, bemærker Jan.

Uddannet kok og tjener
Han blev uddannet kok på Lindenborg Kro og derefter tjener på Plaza, hvor Søren Gericke huserede i køkkenet som chefkok. Senere har han været som restaurantchef og daglig leder på Sagafjord, der sejler som restaurationsskib i Roskilde Fjord, og tjener på Søpavillonen. 

– Jeg tog tjeneruddannelsen, fordi jeg var interesseret i vin. I dag er jeg altmuligmand. Sådan er det jo at være selvstændig. Det er sjældent, at jeg er i køkkenet, men mere ude på gulvet og ellers på kontoret derhjemme. Og så er det stadig mig, der står for vinindkøb.

vin
Jan Sundberg blev årets vintjener i 1988 og kalder stadig vinen for sin kæphest.

Vin er min kæphest
– Vin er min kæphest. Derfor har vi også et manifest, som vores vinkort er sammensat ud fra. Det handler om, at det skal være muligt at købe et godt glas vin, der passer til maden, til en fornuftig pris, der kun dækker vinen og intet andet.

Udover vinkortet har Hereford Steak House altid omkring 25 andre vine, købt som restpartier. Jan er ude til mange prøvesmagninger og handler med minimum 15 leverandører for ikke at være bundet til nogle få.

– Vi har et alt for stort vinkort i forhold til forretningens størrelse, jeg kan bare ikke lade være, smiler Jan.

Lokale vinaftener
Der bliver også holdt vinaftener med lokale vinforretninger, hvor Hereford Steak House laver gourmetmad, og vinforretningerne kommer med kunderne. Disse aftener arrangeres sammen med bl.a. Gila Vinimport i Sengeløse og Taastrup Ny Vinhandel, og der er fuldt hus hver gang.

– Interessen for vin stammer fra min tid på Plaza, hvor det gik op for mig, hvor kompleks en vin kan være. Der fik vi prisen for Europas bedste vinkort, og i 1988 blev jeg Årets vintjener og kom såmænd også i TV-avisen, fortæller Jan.

God belægning
Hereford Steak House er en udpræget aftenrestaurant, hvor køkkenet er åbent indtil kl. 22. Der er åbent for frokostgæster fra kl. 11.30 til 16 mandag-fredag. Så holdes der lukket en time, hvor personalet holder pause og selv spiser, før det går løs igen.

 Der er næsten altid godt besat, og fredag-lørdag er det som regel også nødvendigt at tage lokalerne på 1. sal i brug. Der kan sidde ca. 50 gæster på hver etage.

– Til hverdag er publikum mest lokale erhvervsfolk, der spiser forretningsfrokoster og middage med kunder og samarbejdspartnere. Vi har en god fast kundekreds, som er kommet her i flere generationer. De ved, at maden er i orden og vinen korrekt tempereret, så de skal kun tænke på at hygge sig eller tale forretning.

Alt er hjemmelavet
Jan betegner restauranten som et traditionelt steakhouse, hvor der tages udgangspunkt i gode bøffer og ordentlige råvarer.

– 98% af det, vi serverer, er hjemmelavet. Også is og andre desserter. Grøntsager er efter sæsonen, og bearnaisen laver vi fra bunden af. Folk kan godt smage, om det er hjemmelavet eller pulverbearnaise. Når det gælder priserne, prøver vi at holde benene på jorden. Du får ikke folk til at betale 500 kr. for en hovedret; det gider de ikke herude.

Jan 2
I 2000 overtog Jan Sundberg restauranten i Taastrup, men han havde også en finger med i spillet, da den åbnede for 32 år siden.

Også mad ud af huset
Hvad de færreste måske ved er, at Hereford Steak House ikke kun er oksekød, men også traditionelt frokostbord med sild og smørrebrød. De er også begyndt at levere mad ud af huset, hvilket er blevet godt modtaget. For en kuvertpris på 370 kr. får du en tre retters menu, der er nem at gøre klar til servering derhjemme.

Det er også muligt at holde sit selskab hos Hereford Steak House i lokalerne på 1. sal. Det koster 750 kr. pr. kuvert, alt inklusive – også faglærte folk bag gryderne og til at servere.

Et voksent personale
Bemandingen består af fire mand i køkkenet og tre i restauranten foruden en opvasker og tilkaldevikarer. Jan beskriver det som voksne mennesker, der ved, hvad de har med at gøre.

– Det sætter kunderne også pris på. Berit, Peter og jeg, som render rundt her på gulvet, er nogle gamle rotter i faget, som sørger for at være nærværende og professionelle.

kokke
Højt humør i køkkenet, hvor kokkene Jacob og Oliver huserer denne aften.

Fremtidsudsigter er gode
Når Jan en gang skal afhænde restauranten, håber han, at nogle af de erfarne medarbejdere har lyst at overtage stedet.

– Det fortjener de. For jeg mener, at fremtidsudsigterne for et sted som dette er gode. Uanset konjunkturerne overlever et steakhouse. Du kan også se, at de dyre drenge i København åbner nebengesjæft i samme stil som det her, fordi der vil altid være kunder på et sted, hvor du kan få en god bøf for rimelige penge.

menukort
I denne måned er der både julebuffet og julemenu hos Hereford Steak House i Taastrup.

Vores Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og følg med i hvad der sker i Erhvervsforum.