Udgivet d. 1. maj 2017
For tredje gang i firmaets 20-årige historie er Sydkystens Brolægning & Kloak vokset ud af sine rammer. Firmaet er pr. 1. maj flyttet fra Rugvænget i Taastrup til Rundageren i Hedehusene. Firmaet blev etableret for 20 år siden i Taastrup og har siden også været en tur rundt om Stærkende. Nu satser indehaver Tom Ewers på, at den nye adresse vil være holdbar mange år frem.
– Vi tredobler vores kontorareal til 75 kvadratmeter og firedobler udearealet til ca. 2.000 kvm, oplyser Tom Ewers.
Han grundlagde firmaet som brolægger i 1997 og blev fire år senere også kloakmester. I dag er mange opgaver baseret på tv-inspektion af kloakrørene, når en ejendom handles. Han er netop valgt som formand i brancheorganisationen Danske Kloakmestre, der pt. kæmper for, at tilstandsrapporten også skal omfatte kloakken på ejendommen.
Ofte fejl på kloakker fra før 1975
– Ordningen med tilstandsrapporter er ved at blive revideret lige nu. For mig at det helt indlysende, at kloakkerne bliver en del af rapporten. Du har jo ikke selv en chance for at vurdere, om kloakken er i orden i et hus fra 1960’erne.
– Vi er ofte ude og foretage tv-inspektioner, fordi der i salgsaftalen er taget forbehold for, at kloakken er i orden, siger Tom Ewers. Når vi er tilbage før 1975, så er der ofte problemer. På det tidspunkt gik man væk fra betonrør og over til pvc. Hvis huset eksempelvis er fra 1960, har jeg sjældent kørt en tv-inspektion uden fejl, der kan medføre problemer, for eksempel decideret rørbrud. Der ligger mange dårlige kloakker rundt om, ingen tvivl om det. Men ved at ofre de 4.000-5.000 kr., som en inspektion typisk koster, kan sælger og køber få vished for kloakkens tilstand.
En lokal virksomhed
Sydkystens Brolægning & Kloak skal, ifølge Tom Ewers, være en lokal virksomhed. 90 procent af opgaverne ligger inden for en radius af 20 km.
– Jeg vil gerne have en kundebase, der er lokalt forankret, og det har vi også. De fleste opgaver udføres for privatkunder. Den private del udgør ca. 60 pct. af omsætningen, mens resten er for erhvervskunder.
Opgaverne kommer typisk ind, fordi andre kunder har anbefalet firmaet. Hjemmesiden trækker også en del. Og så kommer der også opgaver qua et samarbejde med et forsikringsselskab, da kloakskader ofte er forsikringssager.
Mere kloak, mindre brolægning
– Sæsonen begynder med opgaver inden for brolægning, som vi kan udføre, indtil vinteren sætter ind. Kloakopgaverne er fordelt over hele året, oplyser Tom Ewers.
Indtil for et år siden var fordelingen mellem brolægning- og kloakopgaver ca. 50-50, men i dag har fylder kloakkerne nærmere 60 pct. Og det er også den vej, Tom Ewers gerne vil, fordi økonomien er bedre i den del af forretningen.
– Brolægning er halvvejs blevet en gør-det-selv branche. For mig er kloak mere interessant, fordi du skal være autoriseret og også have diverse certificeringer, der kræver løbende efteruddannelse af både mig og mit mandskab. Der kommer hele tiden nye produkter og nye måder at gøre tingene på. Det skal vi holde os ajour med.
– Er det en naturlig kombination at være både brolægger og kloakmester?
– Mange kloakmestre har to ben i deres forretning. Nogle er anlægsgartner eller murer. For mig er det mest naturligt at kombinere kloak og brolægning, fordi vi så selv kan retablere området, når vi har udført kloakarbejdet, siger Tom Ewers, som selv er uddannet brolægger foruden autoriseret kloakmester.
Tom Ewers har ekstra travlt i disse uger; firmaet flytter fra Taastrup til Hedehusene, og han er lige blevet formand for brancheorganisationen Danske Kloakmestre.
Uddanner selv medarbejderne
Firmaet har syv mand – rørlæggere – i marken og to på kontoret. I løbet af sæsonen bliver der gerne brug for et par mand mere. Generelt har branchen svært ved at tiltrække medarbejdere, men det problem har Tom Ewers ikke i sin egen virksomhed.
– Vi har valgt selv at uddanne vores medarbejdere. Vi har altid haft et godt samarbejde med Høje-Taastrup Kommune. Derfor vil jeg gerne give noget tilbage til samfundet. Vi har valgt at samarbejde med institutionen Grennessminde, hvorfra jeg har haft tre unge i oplæring. De to er uddannet rørlæggere nu, og den tredje er lige gået i gang med uddannelsen.
Tager socialt ansvar
– For mig hører det at være en lokal virksomhed helt naturligt sammen med også at tage et socialt ansvar. Jeg vil gerne give unge mennesker, som måske ikke altid har haft det lige let i tilværelsen, en chance for at komme videre. Derfor valgte vi Grennessminde som partner i stedet for at gå til Jobcentret. Og det har vist sig at fungere perfekt. En hver ung knægt vil vel gerne ud med en gravemaskine?
Uddannelsen til rørlægger tager to år. Tom Ewers er bevidst om, at det kræver noget ekstra af firma og medarbejdere at lære en ung op.
– Det koster i den første ende, men du undgår at få en uddannet medarbejder med egne vaner. I stedet får du en medarbejder, du selv kan præge i forhold til, hvordan vi gør tingene her. Og de får lov at prøve det hele, lige fra brolægning og til at være nede i de dybe huller. Vi tilstræber, at alle mand kan klare alle typer opgaver, både kloak og brolægning. Jeg tror, at vi formår at give de unge et spændende, alsidigt job. Derfor har vi ikke de problemer med at skaffe medarbejdere, som branchen ellers har.
Formand for brancheorganisation
I april blev Tom Ewers valgt som ny formand for Danske Kloakmestre, der er branchens største forening med 470 medlemmer. Han kom i bestyrelsen for to år siden, fordi han gerne ville være med til at præge udviklingen. Og efter et kampvalg med den hidtidige formand står han nu i spidsen for organisationen.
En af de vigtigste opgaver for den nye formand bliver ifølge Tom Ewers at sætte et dansk fingeraftryk, der kan hæve kvalitetsniveauet i de europæiske standarder.
– EU vil jo rigtig gerne ensrette tingene, men desværre har de i dette tilfælde valgt at gå efter den laveste fællesnævner. Danmark er det eneste land i Nordeuropa, hvor det kræver autorisation at være kloakmester. Det behøver du ikke i for eksempel Tyskland. Og så har EU uheldigvis valgt at trække niveauet ned i stedet for at løfte de andre lande op på vores niveau. Derfor gør vi lige nu en ekstra indsats for at sikre, at de danske politikere er klædt på det at påvirke deres europæiske kolleger og ad den vej sikre den højeste mulige kvalitet og sikkerhed på kloakområdet, siger Tom Ewers.
Tom Ewers i de nye omgivelser på Rundageren i Hedehusene, hvor han både får mere plads udenfor og indenfor.