Udgivet d. 31. august 2017

– Jeg vil hellere arbejde med noget, der gør folk glade, i stedet for at det hele tiden handler om problemer. 

Det var en af grundene, da Peter Mark Lundberg i 2015 søgte stillingen som leder af Kulturhusene i Høje-Taastrup, herunder Taastrup Teater & Musikhus. Inden da havde han i to år været organisationskonsulent og kampagnechef for Det Konservative Folkeparti. 

– I mit første job som kulturkonsulent lærte jeg kunderne, hvordan kan man bruge kunstens kompetencer til at udvikle sin virksomhed. For eksempel satte vi en masse aktiviteter i gang hos ATP, der havde et klart defineret mål om at blive den bedste arbejdsplads. Blandt andet hjalp vi medarbejderne med at sætte en musical op om, hvor håbløs hele organisationen var. Det er lidt nemmere at omtale arbejdspladsen, når det har form som en musical, men det er også en god måde at få forløst nogle spændinger i en organisation på. Og det fungerede; ATP blev faktisk kåret som landets bedste arbejdsplads.

Peter Mark

Peter Mark Lundberg, som i to et halvt år har stået i spidsen for Kulturhusene i Høje-Taastrup, glæder sig til at genåbne Teater & Musikhuset i september. Og over, at Høje-Taastrup netop har vundet Con Amore-prisen som årets kulturkommune for foreninger og frivillige.

Politisk teambuilding
Hos de konservative, hvor Peter Mark Lundberg i 2012 blev hyret til at sammentømre folketingsgruppen, var han, sammen med en professionel skuespiller, med til at sætte en revy op, hvilket viste sig at virke vildt godt som teambuilding. Siden blev han kampagnechef med ansvar for kommunalvalget i 2013 og valget til EU-Parlamentet to år senere. 

Op til det seneste folketingsvalg havde han brug for at lave noget nyt, hvor det ikke, som i politik, hele tiden handlede om problemer. 

– Min kone, som er professionel musiker, ville rigtig gerne, at jeg vendte tilbage til kultur, hvor det handler om at gøre folk glade. Det er befriende at folk klapper, når du er færdig. Det skete ikke så lidt i politik, siger han med et smil. 

Lokal kulturpolitik med ambitioner
Peter Mark Lundbergs erfaringer med at arbejde både med kunstnere, politikere og branding var et godt mix til stillingen som leder af Kulturhusene i Høje-Taastrup Kommune. Han har i sine første to år medvirket til at få lagt en ambitiøs kulturstrategi i byrådet og nu også en ny kulturpolitik, der hæver ambitionsniveauet yderligere. 

– Måske havde kulturpolitikken fået lov at stå lidt stille i en periode. Der blev lagt det samme gulv og købt de samme møbler til husene, alt sammen grebet meget praktisk an. Men kultur er ikke nødvendigvis praktisk. Nu prøver vi at lægge en profil for de enkelte huse: Medborgerhuset Lipperts gør vi til det kreative kulturhus. Hedehuset skal fortsat rumme kulturelle events. Kulturcentret har vi gjort til et meget klassisk kultur- og foreningshus, hvor vi kerer os om det traditionelle foreningsliv. 

– Teatret skal være et professionelt teater- og spillested i stedet for at være selvproducerende egnsteater. Hvorfor skal en kommune producerer kunst? Vi vil hellere lægge rammerne til, at kunstnerne kan komme og producere kunst her i huset, siger Peter Mark Lundberg, mens han viser rundt i teaterbygningen.

Teater & Musikhus med ny profil
Her er der travlt med at gøre klar til, at huset i september relanceres som Taastrup Teater & Musikhus efter at have været lukket i nogle måneder.

Teatret

– Hvad forskellen bliver? Fra at have præsenteret lidt nicheprægede teaterforestillinger kan vi nu tilbyde publikum topprofessionel kunst med bred folkelig appel. Folketeatret og Det Kongelige Teater kommer på gæsteoptræden. Vi skruer op for stand-up-scenen, bl.a. i samarbejde med Comedyshow Zoo. TV2 Zulu Comedyshow Festival kommer her i september. Og den 30. september har vi den officielle åbning med Cæcilie Norby og 20 musikere fra Det Kongelige Kapel i en hyldestkoncert til Ella Fitzgerald, som ville fylde 100 år. Det er en éngangsforestilling kreeret til denne lejlighed. 

Se mere om efterårets program og udpluk fra foråret her.

Rasmus Bjerg
Skuespilleren Rasmus Bjerg bruger prøvesalen i kælderen til at indøve sit soloshow Vel-Bjerg’et, som får forpremiere i Taastrup Teater & Musikhus 25. september, inden han tager på turné.

Også et hus for erhvervslivet
Teater & Musikhuset kan rumme op til 650 personer. Det agter Peter Mark Lundberg at udnytte. Han har et stort håb om, at erhvervslivet bruge huset til møder og konferencer. 

– Al teknik er udskiftet, så lyd og lys er på niveau med de største scener herhjemme. Vi kan levere afvikling på allerhøjeste niveau. Det håber vi at åbne de lokales øjne for. Hvorfor holde sin event i Roskilde, når den kan holdes her? 

– Vi har ansat en køkkenchef for at kunne opgradere hele mødeforplejningsdelen. Jeg kan roligt love, at dette her er konferencested, der kan levere på professionelt niveau. Vi kan matche andre tilsvarende steder. Og så kan vi krydre det med at kunne tilbyde nogle dygtige kunstnere til at forfine arrangementet, bemærker Peter Mark Lundberg.

Skulle Teater & Musikhuset ikke være stort nok, er han og mandskabet også klar til at rigge op udendørs. Det har de før gjort med scene og lyd til et publikum på 3.000 personer. 

– Hvis virksomheder overvejer julefrokoster, og så med kunstnere at underholde, så er vi friske. Vi har et fleksibelt hus, hvor vi kan være 650 i salen. Vi kan også gøre den intim ned til 50 mennesker. Prøvesalen i kælderen er perfekt til mindre selskaber og til kurser eller foredrag. Og ude i foyeren kan vi have 50-80 siddende ved borde, siger Peter Mark Lundberg, som gerne vil vejlede lokale virksomheder i at skabe gode events.

 Piano
33-årige Peter Mark Lundberg kommer med en baggrund inden for markedsføring – uddannet i medieproduktion og ledelse på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Han har også læst retorik på Københavns Universitet plus ernæret sig som musiker.

Vores Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og følg med i hvad der sker i Erhvervsforum.