Udgivet d. 31. marts 2019

Når kronprinsesse Mary den 11. april åbner Zoologisk Haves nye anlæg med to pandaer fra Kina, har Tscherning A/S været med til at bane vejen for anlægget. Firmaet fra Hedehusene har nemlig løst opgaven med at rive det gamle elefanthus ned og gøre området klar til det nye anlæg, som er tegnet og designet af Bjarke Ingels Group og Schønherr Landskabsarkitekter.

– Det er vel det, vi kan kalde en højprofileret opgave, men dem har vi haft en del af gennem årene, siger Søren Tscherning; siden 1997 chef for det firma, som hans far, Georg Tscherning, etablerede i 1975.

zoo
Mandskab og maskiner fra Tscherning A/S rev ZOO’s gamle elefanthus ned for at bane vej for det pandaanlæg, der åbner i denne måned.

Gassilo, busterminal og reaktorer fjernet
Blandt andre spektakulære og udfordrende projekter er sprængningen af den 108 meter høje gassilo i Valby (2012) og nedrivning af to forsøgsreaktorer på Risø (afsluttet 2008). Den forkætrede busterminal på Rådhuspladsen i København rev firmaet ned i 2010.

Lige nu den gamle postterminal i København den opgave, der fylder mest – i bogstavelig forstand: 120.000 ton beton skal fjernes. Senere følger nedrivningsentreprisen på det gamle Nordea-hovedsæde på Christianshavn, hvor Hilton skal bygge hotel.

Bygger også op
Men Tscherning river ikke bare ned. Firmaet tager også anlægsopgaver og har stået på betonarbejdet med den kunstige skibakke på forbrændingsanlægget Amager Bakke og er ved at byggemodne 120.000 kvadratmeter distributionscenter i Greve.

Mest stolt af firmaet
Alligevel er det ikke et af disse markante projekter, Søren Tscherning ryster op med, når han skal svare på, hvad han er mest stolt af. Nej, det er firmaet i sig selv, der gør ham mest stolt.

logo

– Det er et fedt firma, med mange dejlige og dygtige mennesker. Jeg er stolt over, at de gider arbejde for lille mig. Og jeg er superstolt over vores grønne profil. Jeg ved godt, at det er et modeord nu, men de grantræer, der indgår i vores logo, malede min far, da han var teenager. Det har været en del af vores DNA fra dag 1. Vi kører med miljødiesel i maskinerne, tænker hele tiden miljø ind i vores løsninger. Ja, selv kaffen her i vores køkken er økologisk.

Søren T.
Søren Tscherning ser det som en rejse at være leder af en virksomhed med 250 medarbejdere. De skal hele tiden fremad, men også huske at lære af de ting, de gjorde i går.

Mere 1:1 genbrug
Søren Tscherning er bevidst om, at meget stadig kan gøres bedre.

– Den cirkulære økonomi vil give os en helt anden tilgang til nedrivning, hvor der vil blive langt mere fokus på at genbruge 1:1. I stedet for at klippe en stålkonstruktion i stykker og smelte den om, som det er sket hidtil, skal vi være langt bedre til at genbruge den, som den er.

– Den rejse vil vi gerne være førende på, og det kan vi netop, fordi vi ikke kun arbejder med nedrivning, men også har en anlægsafdeling, hvor vi kan bruge tingene. Vores egne gulvbrædder her i kantinen kommer fra en nedrivning. Og nede i Stærkende har vi en stor plads, hvor vi kan lægge de forskellige elementer, som vi har pillet ned, på lager, indtil de kan indgå i nyt byggeri.

Det mindst mulige fodaftryk
Ifølge Søren Tscherning er målet at sætte det mindst mulige fodaftryk. Dér er firmaet ikke helt i mål endnu, men der tænkes i nye teknologier og miljøvenligt brændsel til lastbiler og maskiner. På sigt må bil- og maskinpark gerne blive eldrevne, men det er en forudsætning, at det også et økonomisk bæredygtigt.

– Det nytter jo ikke, at vi bruger en langt dyrere løsning end vores konkurrenter. Så er det jo dem, der løber med opgaverne, og så er vi der ikke længere til at gå foran og sætte det gode eksempel, påpeger han.

Faderens fodaftryk
Georg Tscherning døde i 2018. Som grundlægger har han sat et stort fodaftryk på firmaet. Mens væksten er kommet i de 22 år, hvor Søren Tscherning har haft ansvaret, stammer det meste af virksomhedens værdisæt fra faderens tid.

– Min far gik ikke så meget op i at drive forretning; der skulle bare være til en bøf og et glas vin. Men han lagde altid stor vægt på at være et ordentligt menneske. Et håndtryk var lige så godt som en skriftlig aftale. Og det betød meget for ham at værne om naturen. Han har helt klart lagt bunden til de værdier, som vi driver virksomheden ud fra.

Fra privaten via skurvogn til Høje-Taastrup
– For 22 år siden var vi cirka 10 mand, og firmaet blev drevet fra privaten, hjemme hos mine forældre. Nu er vi omkring 250. Vi er vokset ved at levere en ordentlig vare. Det tror jeg, vi er kendte for i markedet, siger Søren Tscherning, der har haft entreprenør Klaus Bodilsen som kompagnon i alle årene.

Da firmaet flyttede fra privaten, var det først til en skurvogn i København. Senere blev det Sydhavnen og for 15 år siden Guldalderen 32 i Hedehusene. I 2013 købte firmaet en 46.600 kvm stor grund på Lillemosevej i Stærkende, hvor udstyr og materiel er samlet.

post
Aktuel udfordrende opgave: Nedrivning af postterminalen i København, inklusive fjernelse af 120.000 ton beton.

Vil gerne være landsdækkende
– I dag betragter vi os som et Høje-Taastrup-firma, og det har vi ingen planer om at ændre på. Men det ligger i kortene, at vi skal være landsdækkende. Vi arbejder primært i hovedstadsområdet, men principielt er vi jo der, hvor folk vil have os til at rive ned. Vi har også været på Grønland de sidste par somre.

– Vi kan ikke bare arbejde i dette afgrænsede område, hvis vi skal fastholde vores vækst. Så er vi nødt til at være til stede med afdelinger rundt omkring i landet. Vi har også haft et firma i Malmø, men der kunne vi ikke finde ud af at tjene penge. Det betyder dog ikke, at vi har opgivet Sverige for evigt, bemærker Søren Tscherning.

I jobsamarbejde med kommunen
På det lokale plan har Tscherning A/S indgået en aftale med Høje-Taastrup Kommune om at tage borgere i arbejdsprøvning i fire-fem uger ad gangen og med løfte om, at der venter fast arbejde, hvis evnerne og lysten er der. En formand er sat fast på den opgave, og der er indkøb en minibus til at hente og bringe dem. Hvorfor bruge ressourcer på en sådan opgave?

– Jeg synes, at ethvert firma har en pligt til at forsøge at gøre det bedre, også når det gælder samfundsansvar. Jeg håber virkelig, at vi vinder opgaven med nedrivning i Taastrupgård, som vi er prækvalificeret til. Det kan blive en rigtig god historie, hvor vi ansætter folk fra stedet og dermed løfter området socialt.

– Vi har den type job, der passer til de drenge, der måske har kørt lidt for meget på knallert. Og vi har faktisk også nogle spændende muligheder for at gøre karriere. Du kan blive formand, entrepriseleder osv., hvis du er villig til at tage et større ansvar, siger Søren Tscherning.

Han nævner også Tscherning Akademiet, hvor alle medarbejdere skal igennem for blandt andet at lære virksomhedens historie, værdier og ambitioner.

Søren på trappen
Søren Tscherning er adm. direktør for Tscherning A/S. Han vil ikke kalde det Danmarks største nedrivningsfirma, men gerne det bedste.

Her kan du altid nå at komme med på toget
Firmaet har også selv en interesse i at tiltrække medarbejdere, for det er ikke en branche præget af høj anciennitet. Hos Tscherning ligger gennemsnittet på over seks år, og det er pænt i branchen.

– Vi rekrutterer på flere måder, blandt andet i samarbejdet med Høje-Taastrup Kommune og med Københavns Kommune. Ellers hører vi folk, som vi møder ude på pladserne, om de har lyst at arbejde for os. Men rekruttering er lidt svært i vores branche. Det er nok de færreste drenge i 8.-9. klasser, som drømmer om at blive nedriver. Men de skal bare vide, at når de pludselig er blevet 20-22 år og stadig ikke er i gang med en uddannelse, så kan de altid nå at komme med på dette her tog.

PS: Vil du læse mere om ZOO’s nye panda-anlæg, så se her. Og om Tscherning A/S

 

 

Vores Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og følg med i hvad der sker i Erhvervsforum.