Udgivet d. 4. december 2019
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard var onsdag formiddag en tur i Høje-Taastrup, hvor to af vores medlemsvirksomheder gav ham et indblik i, hvordan personer med handicap eller andre udfordringer kan få et meningsfuldt arbejde.
Anledningen var, at det i denne uge er “Uge for handicap og job”, og ministeren ville derfor gerne i dialog med virksomheder, der løfter denne opgave.
Sammen med formanden for Danske Handicaporganisationer, Thorkild Olsen, var han på visit hos Grennessminde, Det økologiske Gartneri på Snubbekorsvej, som sammen med et andet af vores medlemmer, Sydkystens Brolægning & Kloak, har trænet to unge med personlige udfordringer op til to betroede og kompetente medarbejdere.
Både Andreas og Simon fik deres første arbejdstræning på Grennessminde, hvor der blandt andet er gartneri, bageri og smedje. Knap 100 unge er pt. i gang med at gøre deres erfaringer med at passe arbejdsopgaver disse steder.
Alle har ret til en kollega
Direktør Hanne Danielsen fortalte, at Grennessminde trækker på et netværk af godt 200 virksomheder i Storkøbenhavn, hvor de unge kan komme i praktik som et trin på vejen til fast arbejde.
– Alle har ret til en kollega, lyder vores motto. Og efter et halvt år har vi knap halvdelen ude i beskæftigelse, oplyste Hanne Danielsen.
Thorkild Olsen understregede værdien af, at personer med handicap oplever at have et reelt arbejde. Det løfter selvtilliden og den personlige stolthed.
Så bliver man sgu rørt
Andreas kom til Grennessminde i 2009 med autisme og var stærkt ordblind. Derfor søgte han til et sted, hvor der ikke var lektier, men praktisk arbejde.
Senere kom han i praktik hos Sydkystens Brolægning & Kloak og fik den aftale med indehaver Tom Ewers, at hvis han mødte stabilt og passede sine opgaver, var der et fast job i vente. Begge holdt aftalen, og i dag er Andreas certificeret til at betjene et kamera til kloakundersøgelser, og han er uddannet rørlægger med en tredjeplads til DM.
– Så bliver man sgu en smule rørt, når man ser sådan en mønsterbryder som Andreas hive en bronzemedalje hjem, sagde Tom Ewers.
På samme vis har Simon taget turen fra et udfordret barndomshjem over Grennessminde til en uddannelse hos Tom Ewers, hvor han til rørlæggerprøven scorede et 12-tal. I dag sender Tom Ewers, uden betænkning, både Andreas og Simon ud på egen hånd i sikker forvisning om, at de løser opgaverne.
Andreas (tv) og Simon er i dag fuldbefarne medarbejdere i Sydkystens Brolægning & Kloak og arbejder på egen hånd.
SMV’erne kan løse opgaven
Peter Hummelgaard spurgte ind til, hvad der fik Tom Ewers til at tage denne opgave på sig. Det skete faktisk på en forespørgsel fra Grennessminde tilbage i 2008, svarede han.
– Jeg kan nok genkende noget fra min egen barndom i de skæbner, jeg møder her. Det har fået mig til at tage et socialt ansvar på mig. Jeg arbejder måske ikke mest pædagogisk, men mine unge medarbejdere ved, at de altid kan komme til mig, hvis de har brug for hjælp. Vi er ti mand i firmaet, og Andreas og Simon er blandt de allerbedste. Men de er også blevet godt modtaget og oplært af kollegerne.
– Derfor er min kæphest også, at det ikke altid behøver at være LEGO eller IKEA eller Danfoss, der skal løse de her opgaver. Lige præcis denne her udfordring tror jeg passer rigtig godt til håndværksvirksomheder og de andre små og mellemstore virksomheder, som vi har så mange af i Høje-Taastrup Kommune.
– Kan vi gøre det mere enkelt at nå de unge, så er jeg sikker på, at masser af firmaer gerne vil være med til at løfte den opgave. Så pas på med at gøre tingene alt for komplicerede for os, lød rådet fra Tom Ewers til ministeren.
Det lovede Peter Hummelgaard at tage med sig tilbage til Slotsholmen med en stor tak for de inspirerende erfaringer fra Høje-Taastrup.
Årlig uge for handicap og job
“Uge for handicap og job” udspringer faktisk også fra Høje-Taastrup, nemlig som udløber af en konference som Partnerskab for Job og Vækst i Høje-Taastrup holdt sammen med Danske Handicaporganisationer, der også har til huse i kommunen. Efter konferencen i 2018 blev der indgået en politisk aftale med et mål om, at der inden 2025 skal være yderligere 13.000 borgere med handicap i arbejde.
I den forbindelse skal ”Uge for handicap og job” være et årligt tilbagevendende fænomen i uge 49.
Tom Ewers, Hanne Danielsen, Peter Hummelgaard og Thorkild Olsen på Grennessmindes økologiske gartneri på Snubbekorsvej, hvor Sydkystens Brolægning & Kloak har etableret et pumpeanlæg.