Udgivet d. 28. september 2021
Emnet er voldsomt aktuelt, når vi tirsdag den 12. oktober inviterer til morgenmøde i Erhvervsforum. Det handler nemlig om cyberkriminalitet og it-sikkerhed. Dagens to indledere er Niels Bredkjær fra Sikker-IT og advokat Nicholas Ørum Keller, partner i Ret&Råd Glostrup Ballerup Greve.
Cyberkriminalitet er stærkt stigende. Ifølge Niels Bredkjær er det seneste skøn, at omsætningen på dette felt er tre gange større end i den globale narkokriminalitet.
– I Danmark bryster vi os af at være langt fremme med digitaliseringen. Bagsiden af den medalje er blot, at vi så også er et af de lande, hvor der er flest angreb på it-systemerne. 119 millioner angreb er der inden for de senere år begået i Danmark. Det overgås kun af Kina, Norge, Bulgarien og Holland, påpeger Niels Bredkjær (foto herunder).
Bliver dit firma det næste offer
Nicholas Ørum Keller: – Den udbredte digitalisering øger kun vores eksponering over for it-kriminelle, og man bør som virksomhed – stor eller lille – spørge sig sig, om man er tilstrækkeligt beskyttet, eller om man bliver næste offer.
– Det er tydeligt inden for vores branche, at cyberkriminalitet fylder mere og mere. Der er således rigtig god grund til at bruge kræfter på at få hele sit set-up inden for it gået grundigt igennem.
Få dig en it-sikkerhedspolitik
At emnet er aktuelt fremgår også af, at Danmark i sidste uge fik en ny mærkningsordning, D-mærket, der tydeliggør hvilke virksomheder, der udviser digital ansvarlighed.
Niels Bredkjær vil i sit indlæg komme ind på, hvor truslerne er, hvordan de kan håndteres, hvordan virksomheder generelt bør have en politik omkring it-sikkerhed, og hvorvidt man kan forsikre sig imod cyberkriminalitet.
Eksempler på hvor det går galt
Nicholas Ørum Keller (foto) vil fortælle om nogle af de sager, som han selv har været advokat i. En af de første var for tre-fire år siden, da en virksomhed blev udsat for ‘CEO-fraud’. Det kan ske, hvis en cyberkriminel har opsnappet, at direktøren i en virksomhed er på rejse i udlandet, hvorefter den kriminelle sender en falsk mail i direktørens navn og beder firmaet overføre et større beløb.
– Den slags mails er meget udbredte, og falskneriet opdages i de fleste tilfælde. Men her overførte en medarbejder i firmaet beløbet. Vedkommende blev efterfølgende bortvist og dømt til at betale erstatning.
– Så der er al mulig grund til, at man i alle virksomheder ser på, hvordan man kan forhindre skaden eller begrænse sin tabsrisiko og også i sin personalehåndbog tydeligt får beskrevet, hvordan mails af den førnævnte type skal håndteres, hvem der godkender betalinger osv.
Tid, sted og tilmelding
Mødet holdes tirsdag den 12. oktober på Park Hotel Taastrup. Vi forsyner os fra morgenbuffetten fra klokken 8.00, hvorefter vi går i mødelokalet. Mødet slutter senest kl. 10.00.