Udgivet d. 30. januar 2019

– Velkommen her på kommunens mindst teknologiske virksomhed, lød det fra sadelmager Brian K. Rützou, da han mandag tog imod et større hold gæster fra Erhvervsforum på sit værksted i Taastrup. Her fremstiller han blandt andet bjørneskindshuer til Livgarden.

– Det er et meget analogt håndværk, uden brug af avancerede maskiner. Det foregår med håndværktøj, oplyste Brian K. Rützou, som i år kan fejre 25 års jubilæum med forretningen Sadelmager B.K. Rützou.

Et militært og et civilt ben
Fem medarbejdere på heltid og to på deltid er beskæftiget. Virksomheden er bygget op om leverancen af bjørneskindshuer til Livgarden og Tivoli Garden, men for ikke at blive afhængig af en meget begrænset kundegruppe tog han for nogle år siden sadelmagerfaget op og blev sidemandsoplært hos en sadelmager i Jylland. 

Brian Rützou

Oplært af forgængeren
Brian Rützou har selv en fortid som befalingsmand ved Livgarden og var glad for tilværelsen som soldat, fortalte han.

– Men da jeg i 1991 kom hjem efter et ophold hos Sirius patruljen i det nordøstlige Grønland, tænkte jeg, at det måske var på tide at prøve noget andet. Jeg havde i min tid i Livgarden kontakt med den person, som lavede bjørneskindshuer, og det var en arbejde, der fascinerede mig meget.

– Jeg fik lov at sidde hos ham og nørkle med mit eget håndarbejde, og da han ville på pension, faldt det så heldigt ud, at jeg fik lov at overtage opgaven med bjørneskindshuerne og leverancen til Livgarden.

skind
Huerne fremstilles af skind fra canadiske sortbjørne (se udstoppet model bagest i billedet). Bestanden er så stor, at den må reguleres, og der er tale om en fuldt bæredygtig produktion, oplyste Brian Rützou.

Skal levere sadler til politiet
Firmaet opnåede i 2018 at blive kåret som gazellevirksomhed af Dagbladet Børsen. Og væksten ser ud til at fortsætte. Brian Rützou kunne oplyse, at firmaet netop har vundet licitationen på en ny, spændende opgave – at levere sadler til Københavns politis nye rytteri.

– Rytteriet kom med på finansloven for 2019, og tre sadelmagere blev indbudt til licitation på at levere og vedligeholde sadlerne. Det er planen, at rytteriet med tiden skal omfatte 20 heste. Det er en god opgave med værdifuld signalværdi i rideverdenen, konstaterede Brian Rützou.

Læs historien om Sadelmager B.K. Rützou som Månedens profil januar 2019

B.K. Rützou

Vores Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og følg med i hvad der sker i Erhvervsforum.