Udgivet d. 23. august 2018
– Det er jo en gave at have sådan en institution liggende i sin baghave, men den psykologiske afstand er nok større end den fysiske.
Sådan sagde borgmester Michael Ziegler tidligere i år om Roskilde Universitet, RUC. Den fysiske afstand mellem RUC og rådhuset i Høje-Taastrup er under ti minutter i bil. Og den psykologiske må gerne blive lige så kort, hvis det står til Allan Grønbæk.
Universitet i virkeligheden
Han er chefkonsulent i rektorsekretariatet, hvor han arbejder med RUC’s Eksterne Samarbejder. Han leder et team af konsulenter, som blandt andet opbygger kontakter til erhvervslivet. At teamet sidder dør om dør med rektor Hanne Leth Andersen og prorektor Peter Kjær er ikke tilfældigt.
– Ledelsen vil gerne have vores funktion tæt på sig, fordi RUC gerne vil være universitet i virkeligheden. Det vil sige et universitet, der forstår at bruge sin teori i praksis, og hvor virkeligheden er erhvervslivet og det offentlige.
– Vi kan se, at når vores studerende forlader RUC, så får cirka halvdelen job i det private erhvervsliv og halvdelen i det offentligt. Vi vurderer, at den fremtidige jobvækst primært vil ske i den private sektor. Derfor har vi interesse i at opbygge kontakter til erhvervslivet, forklarer Allan Grønbæk.
Samarbejde med dobbelt gevinst
Den interesse, som Allan Grønbæk nævner, er på vegne af små 10.000 studerende og godt 500 forskere. Begge parter har noget at tilbyde erhvervslivet – og vice versa. I hans egen afdeling arbejdes primært med at skabe kontakt mellem erhvervsliv og forskere, mens RUC’s Karrierecenter arbejder på at forbinde studerende med virksomheder.
Hvad det sidste angår, har RUC fire platforme, der rækker ud mod virksomhederne. Det er
- projektsamarbejde
- praktik
- studiejob
- events/arrangementer
En studerende fra RUC kan tilføre en virksomheden den nyeste viden og et kritisk blik/friske øjne på en problemstilling, påpeger Allan Grønbæk.
Bruger halvdelen af studiet på projekter
Allan Grønbæk: – Projektsamarbejde er den største af platformene. Vores universitet har valgt, at alle studerende skal bruge op mod halvdelen af hvert semester på projektarbejde. Det bliver altså til ti projekter, hvis man tager en kandidatgrad, og seks for en bachelor. Vi arbejder meget på, at det er projekter med udgangspunkt i virkeligheden. Det kan for eksempel være en virksomheds behov for at bruge sociale medier eller en omorganisering.
Allan Grønbæk glæder sig over, at virksomhederne viser stor interesse for at samarbejde med studerende i projekter. Det kan være de studerendes egne projekter, hvor de søger virksomheder til at medvirke. Men tit er det den anden vej rundt; at virksomheder beder om at få et projekt lagt i RUC’s projektbank, hvor de studerende kan finde det. Ofte er det en gruppe af studerende, som indgår i projektet.
Praktikforløb
Et praktikforløb er et frivilligt forløb på kandidatuddannelsen, hvor den studerende typisk er ude på virksomheden i tre-seks måneder i et ulønnet forløb og indgår i staben med arbejdsopgaver, der har en relevans for studiet. Forløbet afsluttes med en rapport fra den studerende til virksomheden.
Studiejob
Den tredje platform er et studiejob. I princippet har et studiejob intet med uddannelsen at gøre, men RUC kan hjælpe med at formulere jobbeskrivelsen og få opslaget ud blandt de studerende. Søger din virksomhed en studentermedhjælp, så prøv at tjekke RUC’s Job- og Projektbank.
Events og arrangementer
Endelig holder RUC en række events og arrangementer, hvor virksomheder kan deltage og komme i kontakt med mange studerende. Det gælder fx den årlige RUC Karrieremesse, solution camps og praktikcafeer.
En helt ny aktivitet er Business Lunch, som holdes første gang den 11. september. Her kommer Ørsted forbi en times tid for at præsentere sig, ligesom nogle af virksomhedens graduates vil fortælle om arbejdspladsen.
Se mere om, hvordan du kan komme i samarbejde med studerende fra RUC.
En anden måde, virksomheder og iværksættere kan bruge RUC på, er Fablab. Det er stedet, hvor du kan komme ind og prøve din idé af. Her er adgang til 3D-printere og alt muligt andet udstyr, som det fremgår… Fablab er åbent for alle, men beder om at blive kontaktet på forhånd. Send en mail til fablab@ruc.dk
Adgang til godt 500 forskere
På RUC arbejder godt 500 forskere med den nyeste viden inden for deres fagområder. Den viden kan virksomhederne også få adgang til.
– Vores fornemmeste opgave er at indgå i nyskabende samarbejder med aktører uden for universitetsverdenen og få vores forskning til at gøre en forskel, siger Allan Grønbæk. Et samarbejde med vores forskere er en effektiv vej til viden og vækst.
Økonomi på plads først
Når der indgår forskere i et projekt, vil der også følge en faktura med. Økonomien i et projekt bliver afklaret og aftalt på forhånd og kan variere fra projekt til projekt alt efter type og omfang. Er der tale om et ph.D. projekt, løber det op i ca. 2 mio. kr. for et treårigt forløb, hvor virksomhedens andel typisk vil ligger mellem 200.000 og 300.000 kr. pr. år.
RUC har konsulenter, som kan hjælpe virksomhederne med at søge danske og udenlandske fonde og puljer om støtte til forskningsprojekter.
Giv os din udfordring
– Et forskningsprojekt på initiativ af en virksomhed vil gerne starte med en workshop, hvor virksomheden skitserer sin udfordring, og vi matcher virksomheden med den eller de forskere, som er mest relevante i den sammenhæng. I den type projekter er der som regel tale om større virksomheder, men uanset virksomhedens størrelse er man velkommen til at kontakte Eksterne Samarbejder-teamet, fastslår Allan Grønbæk.
Se mere om, hvordan du kan komme i samarbejde med forskere fra RUC.
Allan Grønbæk byder inden for på RUC, der i dag har koncentreret sin undervisning til fire institutter: Kommunikation og Humanistisk Videnskab; Mennesker og Teknologi; Naturvidenskab og Miljø; Samfundsvidenskab og Erhverv.
Øvrige links:
Kalender med arrangementer på RUC
Om RUC