Udgivet d. 9. november 2021

Nyt medlem: HydroCharting ApS.

Det er ikke hver dag, at et firma opretter en afdeling i Taastrup og derefter en i Nigeria. Men det er, hvad der er ved at ske hos HydroCharting, et dansk firma som opererer inden for søopmåling og landmåling over store dele af kloden.

De får en lokal mand i Nigeria – og har en lokal i Taastrup, nemlig Miki Jesper Højdal, som er søn af firmaets stifter, Jesper Sano Højdal, og bosat i Taastrup.

Nyt Taastrup-kontor har allerede udvidet

Kontoret på Rugvænget åbnede for et par måneder siden og er allerede mandet op med to administrative medarbejdere og en søopmåler.

– Vi forventer at vækste ret kraftigt de kommende år. Der er god aktivitet i branchen, og min far har et ganske godt internationalt renommé inden for søopmåling, fortæller Miki.

Jesper
Jesper Sano Højdal i gang med en søopmåling i Grønland.

En god kombination

Det giver god mening at kombinere søopmåling og landmåling som forretningsområde. Ved etablering af vindmølleparker eller nedlægning af søkabler vil der ofte være behov for begge ydelser. De to fag anvender i vid udstrækning samme udstyr og software. I øvrigt er HydroCharting forhandler af begge dele og leverer også rådgivning.

– Derfor dækker vi både søopmåling og landmåling, siger Miki. Begge fag er som regel også i spil, når der planlægges minedrift, eksempelvis på Grønland. Her er en meget rig undergrund, og alt, hvad der udvindes, skal transporteres fra Grønland med skib, så hvis der skal åbnes en ny mine, vil der ofte være behov for at anlægge en havn i nærheden. Derfor skal der bruges både landmåler og søopmåler.

Miki
Miki Jesper Højdal i gang med en landmåleropgave: Afsætning af betonfundamenter til perronen på Vinge station.

Muligheder i Nigeria

Det er også minedrift, der gør Nigeria så interessant for HydroCharting, at firmaet nu arbejder på at oprette en afdeling der.

Miki: – Vi har solgt en del udstyr til kunder i Nigeria. Det vil være en klar fordel i forhold til de lokale kunder, men også når det gælder kontakten til de offentlige myndigheder.

Opgaver i hele verden

Søopmåling handler om at opmåle og kortlægge søbunden. Før skete opmålingen ved hjælp af kæder og reb, men det gav kun en punktvis beskrivelse af bunden. Nu – ved hjælp af udstyr som multibeam sonar – kan der dannes et præcist billede af hele søbunden.

3D søbund
Udsnit af en opmåling lavet ved den grønlandske fjord Qeqertarsuatsiaat Kangerluat. Et 3D-billede af havbunden, der strækker sig ca. 30 km fra øst mod vest med dybder ned til 360 meter.

– Min far er både søopmåler og oceanograf, hvor han kan vurdere havets strømninger og hvordan de vil blive påvirket, hvis der fx skal laves undersøisk minedrift. Med fire mand i marken og to på kontoret, er vi bestemt ikke nogen stor spiller, men får alligevel mange opgaver ud i verden, fordi Jesper er ret anerkendt for sit arbejde, forklarer Miki.

Plads til vækst i Taastrup

Jesper Sano Højdal arbejder fra Køge, mens en tekniker har base i Helsingør. Kontoret i Taastrup er således den største afdeling, og vil efter Mikis vurdering blive noget større i løbet af få år.

– Taastrup er udgangspunktet for vores landmålerforretning. Vi er kommet godt i gang og arbejder fast sammen med flere entreprenører. Det er opgaver på hele Sjælland, så i den forstand er Taastrup et rigtig godt udgangspunkt i forhold til infrastrukturen, bemærker Miki.

landmåling
HydroCharting har udført landmåling på et stort funderingsprojekt i Sundkrogsgade, i Nordhavnen, hvor de samarbejdede med M.J. Eriksson om ramningen af knap 4.000 pæle og 200 borede fundamenter.

HydroCharting

Rugvænget 21E, 2630 Taastrup

Tlf. 4377 4301

mail@hydrochart.dk

www.hydrochart.com

Vores Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og følg med i hvad der sker i Erhvervsforum.