Udgivet d. 31. marts 2017
Over 30 virksomheder mødte onsdag op på Rådhuset til fyraftensmøde om Høje-Taastrup Kommunes indkøb og udbud. Her var det lokale erhvervsliv inviteret til det årlige informations- og dialogmøde. Erhvervsrådet holder den 25. april et netværksmøde om, hvordan man som virksomhed bliver leverandør til det offentlige. Samet køber stat, regionere og kommuner årligt ind for 400 mia. kr., så der er en stor kage at dele.
I onsdags var flere interesserede i at høre om de rammeaftaler, som Høje-Taastrup Kommune sender i udbud i 2017, da flere lokale virksomheder ser en mulighed i at byde ind på nogle af disse opgaver. På mødet præsenterede centerchef Nikolaj Jetsmark Andersen kommende udbud, og han gjorde desuden opmærksom på de store udviklingsprojekter, som over de kommende år vil være i kommunen. Projekter som er på både kommunale og private hænder.
Hold jer til
Budskabet var blandt andet, at hvis man som mindre virksomhed ikke kan byde ind på hovedentreprisen, er det en rigtig god idé at holde øje og byde sig til hos dem, som vinder udbuddet.
– Ofte hører vi, at dem som vinder hovedentrepriser, meget gerne vil høre fra lokale mindre virksomheder, da behovet for lokale underleverandører ofte er til stede, siger formand for Erhvervsrådet i Høje-Taastrup, Kim Rasmussen. Han kunne desuden fortælle, at det kan være svært at finde ud af udbudsreglerne. Men der er hjælp at hente:
– Der er ingen tvivl om, at det kræver mere af en virksomhed i dag at byde på en opgave end det gjorde tidligere. Man skal overskue en del materiale og dokumentere flere ting, som kræver noget administration. Det kan desværre få nogle til at tabe pusten. Ofte handler det om at komme i gang og tage det i mindre steps. Derfor er vi nogle udbudsmentorer fra Erhvervsrådet, som har prøvet det før, og som gerne hjælper, det vi kan.
Gode input fra deltagerne
Deltagerne kom med gode input til kommunens måde at håndtere udbud på, og hvilke fordele og ulemper det medfører. Centerchef Jane Henriksen, som sidder med det overordnede ansvar for kommunens indkøb, slog fast, at det netop er derfor, at disse årlige dialogmøder holdes. Kommunen vil altid gerne have input fra erhvervslivet for at forbedre processerne. De konkrete problemstillinger, der blev rejst på mødet, vil blive belyst nærmere i dialog med blandt andet Erhvervsrådet.
Lettere for nye leverandører at byde på opgaver
Høje-Taastrup Kommune har de seneste år arbejdet målrettet på at gøre procedurer for indkøb og udbud så gennemsigtige som muligt. Derfor kan man også på kommunens hjemmeside finde information om alle aktuelle udbud, og dem der er i pipelinen. På efterspørgsel fra flere virksomheder er der ligeledes en samlet liste over kommunens leverandører, hvilke varegrupper der købes, og kontaktoplysninger på kommunens institutioner mv. Det skal gøre det muligt for bl.a. nye leverandører at se, hvordan de kan sælge til kommunen.
Borgmester: kommunen er kunde som alle andre
I samarbejde med Erhvervsrådet oprettede Høje-Taastrup Kommune tilbage i 2015 et leverandørregister. Her kan virksomheder registrere sig, hvis de er interesserede i at være leverandører til kommunen. Kommunen forpligter sig ikke til kun at bruge leverandører i registret, men det hjælper kommunens indkøbere med at få viden om potentielle leverandører.
Budskabet fra borgmester Michael Ziegler var klart: – Vi er kunder som alle andre. Vi går efter bedste produkt til den bedste pris. Men vi har et ansvar for, at gøre vores indkøb og udbud så transparente for virksomhederne som muligt. Derfor er disse årlige møder og den løbende dialog med erhvervslivet vigtigt for os alle. Vi vil hele tiden gerne forbedre den måde, vi samarbejder med virksomhederne på. Det gælder også, når vi køber ind.
Netværksmøde 25. april: Det offentlige køber ind for 400 mia. kr.
Mens Høje-Taastrup Kommunes indkøb beløber sig til cirka 0,9 mia. kr. om året, køber staten, regionerne og kommunerne i Danmark i alt varer og ydelser for ca. 400 mia. kr. Og ligesom en kommune ikke kan begrænse sit udbud til lokale aktører, så behøver de lokale aktører heller ikke lade sig begrænse af kommunegrænserne. Der er rige muligheder for at byde ind på offentlige opgaver andre steder.
Det kan du høre meget mere om på Erhvervsrådets næste netværksmøde (25. april), hvor vi fokuserer på offentlige indkøb, og hvordan man som virksomhed får en bid af den kage. Se mere om “Sådan sælger du til det offentlige” og meld til dig. Antallet af pladser er begrænset.