Udgivet d. 7. juni 2018

Nyt medlem: A-Vask.

En voldsomt brand i begyndelsen af april var lidt af en mavepuster for A-Vask i Taastrup. Men nu er vaskeriet ved at genopstå i en endnu stærkere udgave efter at have været i nøddrift et par måneder, hvor kolleger i branchen har været hjælpsomme.

– På den måde har vores kunder kun mærket ganske lidt til, at branden ødelagde en stor del af vores produktionsapparat og bygninger, fortæller afdelingschef Susanne Kjær, mens hun viser rundt i bygningerne på Rugvænget.

Snart i fuld drift igen
Her er der flyttet voldsomt om på tingene for at holde mest muligt af produktionen i gang i et nødvaskeri. Den bygning, hvor branden opstod, ser endnu meget medtaget ud, men Susanne Kjær forventer, at A-Vask i begyndelsen af juli er i fuld drift igen. Og endda med et forbedret produktionsanlæg, da den beskadigede bygning samtidig med genopbygningen øges i højden. På den måde bliver der plads til at transportere tøjet rundt oppe under loftet og dermed mere friplads på gulvet.

gulvplads
Det giver friplads på gulvet, når sækkene med tøj kan transporteres rundt oppe under loftet.

Begyndte med 40 måtter
Historien om A-Vask er historien om to brødre fra Libanon, Bilal og Mohammed Warrad. Indtil for 15 år siden kørte Bilal måtter ud for for en af de store i branchen, Berendsen Textil Service, men valgte at starte sit eget firma i Rødovre. Her begyndte han og Mohammed med 40 måtter, som de lejede ud til firmaer. I dag har de 75 medarbejdere i A-Vask og afdeling i Aabenraa.

Aabenraa kom til i 2015, da A-Vask vandt en stor, femårig kontrakt med Forsvaret, som det sønderjyske firma Hannibal Sander før havde. Det førte til, at Bilal og Mohammed overtog både firma og medarbejdere i Aabenraa.

Mange kommuner på kundelisten
– Alle vores opgaver er på kontrakt. Vi har mange kommuner, hoteller og restaurationer på kundelisten. Eksempel sørger for vi for beklædning til ca. 2.000 medarbejdere i socialsektoren i Randers Kommune. Vi står også for udlejning og vask af linned m.m. til plejehjem og andre institutioner i flere kommuner, oplyser Susanne Kjær.

Kunderne lejer tekstilerne
Det fungerer på den måde, at A-Vask ejer tøjet og de andre tekstiler, som de så lejer ud til kunderne og sørger for, at der hele tiden er nye, rene forsyninger klar.

Susanne Kjær: – I dag er det meget udbredt, at hvert stykke tøj er forsynet med en chip. Det betyder, at kunden kan følge tekstilerne, hvilket giver nogle muligheder for nye logistikløsninger. For eksempel leverer vi så tøjet til nogle beklædningsautomater, som medarbejderne kan åbne med deres kort og få adgang til tøj, der er sorteret, så det passer til kortholderen.

Den løsning bruger A-Vask blandt andet på Odontologisk Institut (tidligere Tandlægehøjskolen) på Københavns Universitet og hos en af de nye kunder, restauranterne i Tivoli Food Hall.

Flere år med stærk vækst
– I princippet abonnerer vore kunder på rent tøj og tekstiler. Systemet har været anvendt længe i restaurationsbranchen, hvor det er normalt at overlade tøjvask til andre. Flere brancher har indset fordelene, eksempelvis at de sparer tid, ressourcer og likviditet til tøjkøb plus en større miljøvenlighed, og man hele tiden kan justere efter behov for antal og størrelser og ikke mindst, at vi holder tekstilerne bedre med en flottere finish. Derfor breder det sig, og de sidste ti år har den sociale sektor i stigende grad også fået øjnene op for fordelene, siger Susanne Kjær.

Af samme grund har A-Vask haft en kraftig vækst mellem 10 og 15 procent årligt og har scoret fire gazellepriser de seneste seks år. Se video (1:53 minutter), hvor Mohammed Warrad fortæller, hvordan Vækstfonden to gange har hjulpet A-Vask med afgørende investeringer.

Skærm
Vækstfonden har i to omgange hjulpet A-Vask med investeringer i bygninger og ny teknik.

Alt under samme tag
I branchen er der to store aktører, Berendsen og DFD, og så ligger A-Vask og Vraa Dampvaskeri på det næste trin.

– Vi er full-service vaskeri med alt inden for tekstil. De hare de to store også, men vi har det hele under ét tag og kan sende det hele i samme bil ud til kunden. Vores størrelse betyder, at vi kan manøvrere hurtigt i forhold til kunden.

– Vi har også selv udviklet vores it-system. Det er hele omdrejningspunktet, når du lever af logistik. Vores forretning lever af, at kunderne kan følge deres beholdninger, og hvor tøjet befinder sig i processen, bemærker Susanne Kjær.

Medarbejdere af 15 nationaliteter
Produktionen på Rugvænget er i gang alle hverdage fra klokken 6 til 18. Det er en løntung branche, fordi der indgår mange manuelle opgaver i processen. Bemandingen består primært af ufaglærte, som læres op på virksomheden.

– Vi har medarbejdere af 15 nationaliteter, så vi er ret attraktiv for kommunerne, fordi vi ofte rekruttere fra jobcentrene og formår at fastholde medarbejdere. Vi kræver, at de kan dansk eller engelsk, og så prøver vi, om de kan klare jobbet, og om de er gode til at samarbejde, forklarer Susanne Kjær.

Handledygtig organisation
A-Vask er et ungt vaskeri med nye maskiner, som ovenikøbet nu er fornyet igen på grund af branden. Forbruget af ressourcer er miljømæssigt optimeret med mest muligt genbrug af vand og mindst muligt forbrug af energi og kemikalier.

– I og med, at Bilal og Mohammed også er her, har vi en kort beslutningsproces, så vi er effektive og kan handle hurtigt, siger Susanne Kjær, som er ansvarlig for afdelingerne i Aabenraa og Taastrup.

susanne og mohammed
Susanne Kjær og Mohammed Warrad på kontoret i Taastrup.

Fra kælder i Rødovre til god plads Taastrup
De første par år lå firmaet i en kælder i Rødovre, men flyttede i 2005 til Rugvænget 12 i de lokaler, hvor Knudsens Kølefabrik før lå. For nylig er naboejendommen købt til, så der nu i alt er 6.400 kvadratmeter bygninger.

– Taastrup er en fin beliggenhed, fordi det er tæt på motorvejen. Vi har mange kunder i Storkøbenhavn, men får også flere og flere ude i landet, blandt andet når vi vinder et udbud, siger Susanne Kjær.

Hun oplyser, at A-Vask i gennemsnit vasker 12 ton tekstiler om dagen, men har kapacitet til en del mere:

– Vi har Dansk Retur System som kunde og tager meget gerne andre lokale virksomheder ind. Så hvis nogle ønsker en effektiv og kvalitetsfuld løsning på medarbejdertøj, kan de bare ringe, siger Susanne Kjær.

A-Vask A/S

Rugvænget 12, 2630 Taastrup

Tlf. 36 36 80 00

www.a-vask.dk

Vores Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og følg med i hvad der sker i Erhvervsforum.