Udgivet d. 26. januar 2018

Stress er ikke en sygdom; det er en følelse. Det fortalte stresscoach Rikke Maj Thauer de cirka 20 deltagere i Erhvervsrådets offentlige møde om akut eller forebyggende førstehjælp mod stress.

På mødet nævnte deltagerne flere årsager til stress: tidspres, manglende selvværd, for mange kasketter og for mange opgaver.

– Manglende søvn kan være direkte årsag til stress, sagde Rikke Maj Thauer. Søvn er lig med en pause, og det er noget, I skal opprioritere, så jeres hjerne og krop kan restituere. Vi fokuserer alt for meget på det, vi ikke når. Måske fordi vi har en urealistisk lang liste med ting, vi skal nå. Det værste, du kan gøre, er at skære ned på din søvn for at få nogle ekstra timer til at nå det hele.

Stress kan også være sundt
Stress i mindre doser er ikke nødvendigvis usundt. Det kan faktisk styrke immunforsvaret, hvis man kan bevæge sig op og ned mellem sin normal-tilstand og belastning-tilstand. Men de to næste tilstande – overbelastning og kollaps – er farlige og kræver hjælp udefra.

Rikke Maj Thauer gav deltagerne nogle værktøjer til at arbejde med stress. Først og fremmest skal man blive bevidst om sine symptomer og finde ud af, hvad der presser en. Og så skal man erkende, om det er noget, man kan kontrollere eller ej. 

– Tag det i opløbet, når du mærker noget bide. Du har tre valg, der handler om accept, ændre og fjerne. Er det noget, du kan acceptere? Er det noget, du kan ændre? Eller er det noget, du kan fjerne dig fra i en periode, og derefter måske komme tilbage til situationen og se, om du nu kan acceptere eller ændre den, sagde Rikke Maj Thauer. 

Fem tegn på at du er i risikozonen
Undersøgelser viser, at 70 procent af alle danskere føler sig stresset på daglig basis. Hver femte, som bliver sygemeldt med stress, mister jobbet på grund af samme grund. Hvert år dør ca. 1.400 personer af stress-relaterede årsager.

– Derfor er det vigtigt at opmærksom på dit stressniveau, sagde Rikke Maj Thauer og oplistede fem typiske tegn på, at man er i risikozonen:

– problemer med at falde i søvn eller sover dårligt
– ændrer personlighed og/eller trækker sig tilbage socialt
– føler sig oftere presset
– bliver glemsom
– kroppen opfører sig anderledes

Tag en stresstest online
På Thauer Stresscenters hjemmeside kan du tage en stresstest og få vurderet dit stressniveau. 

oversigt
Erhvervsrådet og Thauer Stresscenter stod bag mødet i Kulturcentret i Taastrup med ca. 20 deltagere.

Vores Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og følg med i hvad der sker i Erhvervsforum.